Rechtbank pleit Gonzalez vrij, vindt zijn partij

De Spaanse socialistische partij (PSOE) meent dat de rechter de regering van ex-premier Felipe Gonzalez heeft vrijgesproken van betrokkenheid bij de vuile oorlog tegen ETA-leden begin jaren tachtig....

Van onze correspondent Cees Zoon

Generaal Galindo is schuldig bevonden aan de ontvoering van en moord op twee jonge ETA-leden in 1983. De twee werden in Zuid-Frankrijk ontvoerd en in Spanje langdurig gemarteld en uiteindelijk doodgeschoten. Hoewel hun lichamen al in 1984 werden gevonden, konden zij pas tien jaar later worden geïdentificeerd.

Galindo, een generaal van de guardia civil, was tijdens het bewind van Gonzalez de belangrijkste bestrijder van de Baskische terroristen. Hij ontmantelde het ene ETA-commando na het andere en werd daarmee een soort nationale held. Pas halverwege de jaren negentig bleek dat van overheidswege doodseskaders waren georganiseerd. De zogenoemde GAL (Antiterroristische Bevrijdingsgroepen) zouden ten minste 28 vermeende ETA-leden hebben ontvoerd, gemarteld en vermoord.

De socialisten hebben altijd ontkend dat hun regering enige bemoeienis had met de doodseskaders. Die zouden geheel op eigen houtje georganiseerd zijn door verschillende veiligheidsdiensten. De PSOE blijft dit volhouden hoewel in een eerder proces vorig jaar ex-minister van Binnenlandse Zaken Barrionuevo en ex-staatssecretaris Vera tot tien jaar werden veroordeeld wegens de ontvoering van een Baskische zakenman. Die ontvoering was een vergissing: de man was aangezien voor een bekend ETA-lid.

De uitspraak in het tweede proces, waarin naast Galindo drie andere leden van de guardia civil en de voormalige gouverneur van de Baskische provincie Guipuzcoa zijn veroordeeld, maakt volgens de PSOE duidelijk dat de illegale acties in de strijd tegen het terrorisme nooit zijn opgezet en geleid door de regering. Op het vonnis is, zoals gebruikelijk in Spanje, door de meeste politieke partijen gereageerd.

Het meest kritisch was de leider van de communisten, Frutos, met wie de PSOE bij de laatste verkiezingen een bondgenootschap had gesloten. Volgens Frutos is het vonnis rechtvaardig, maar laat het ten onrechte de politieke verantwoordelijkheid voor de illegale acties volledig in het midden.

De PSOE heeft de kwestie van de GAL altijd bestempeld tot een complot van de rechtse Partido Popular en de aan haar gelieerde media om Gonzalez politiek te breken. De onthullingen over de doodseskaders waren een van de oorzaken van de verkiezingsnederlaag van de ex-premier vier jaar geleden. Het Spaanse Hooggerechtshof bepaalde eerder dat er geen gronden bestonden om Gonzalez te vervolgen wegens betrokkenheid bij de GAL.

Meer over