Rechtbank onderzoekt zaak-Picornie opnieuw

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag besloten de dood van Ajax-supporter Carlo Picornie opnieuw te onderzoeken. De opnamen die met een camera van Rijkswaterstaat langs de snelweg A 9 zijn gemaakt, worden in het onderzoek betrokken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De rechtbank heeft ook besloten dat er twee nieuwe getuigen zullen worden gehoord. Het zijn de politieagenten die de supporters van Feyenoord hebben begeleid.

Het onderzoek wordt heropend op verzoek van de advocaten van de supporters. De rechtbank heeft bij de behandeling van de dood van Picornie de video-opnamen niet gebruikt, omdat ze te wazig zouden zijn. Nu stemt hij toch in met nadere bestudering met het oog op de waarheidsvinding. De beelden worden onderzocht door het gerechtelijk laboratorium.

De 35-jarige Picornie kwam 23 maart om het leven tijdens een vechtpartij op een weiland bij Beverwijk langs de A 9, tussen Haarlem en Alkmaar. Daar hadden supportersgroepen van Feyenoord en Ajax afgesproken te gaan vechten. Een camera van Rijkswaterstaat die het verkeer in de gaten houdt, heeft de vechtpartij geregistreerd.

De verdachten moesten eind augustus voor de rechter verschijnen. Twee Feyenoord-hooligans werden direct verantwoordelijk gesteld voor de dood van Picornie en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Andere Feyenoord-aanhangers kregen een lagere straf voor hun aandeel in de vechtpartij. Supporters van Ajax en Feyenoord, die bij de vechtpartij aanwezig waren, maar zich minder agressief gedroegen, kregen enige maanden celstraf.

Het onderzoek naar de dood van Picornie wordt alleen heropend voor de zaak van vijf Feyenoord-supporters die de rechtbank in augustus heeft aangehouden. Nieuwe conclusies hebben geen invloed op het vonnis van andere hooligans.

Volgens raadsman Heukels van enige Feyenoord-supporters is het een bittere pil dat nu pas de band wordt bestudeerd met de persoon die Picornie heeft neergestoken.

Meer over