nieuwsvonnis in zaak iakli l.

Rechtbank legt 3,5 jaar cel op aan bewaker van geldpakhuis criminele ‘Dagobert Duck’

De 36-jarige Iakli I., bewoner van een woning in Eindhoven waar op 1 mei ruim 12,5 miljoen euro aan cash geld werd gevonden, moet 3,5 jaar de gevangenis in wegens witwassen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. 

De grote geldvangst in Eindhoven: ruim 12,5 miljoen euro.Beeld Beeld politie

Niet eerder werd in Nederland zo’n grote geldvangst gedaan in een huis. De zaak kwam aan het licht als gevolg van het grootschalige internationale EncroChat-onderzoek. In juli maakte de politie bekend dat rechercheurs binnen waren gedrongen bij deze versleutelde berichtenservice en wekenlang geheime chatberichten van zware criminelen hadden meegelezen. Het onderzoek leverde een schat aan bewijs op. 

De celstraf voor Iakli L. is mede opgelegd voor het bezit van een vuurwapen. In het huis in Eindhoven werden onder meer nog een wapen en meer dan een kilo cocaïne gevonden. Van het bezit daarvan is I. vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had zes jaar gevangenisstraf geëist voor het bezit van het geld, de drugs en de wapens.

Volgens de rechtbank heeft I. enkele maanden in de woning het geld beheerd en bewaakt. Hij werd hiervoor aangestuurd door een persoon van wie alleen de EncroChat-naam bekend is. Deze persoon gaf volgens de rechtbank ook opdrachten aan I. om geld te geven aan anderen. In het onderzoek is niet bekend geworden wie de andere betrokken personen zijn.

Lees ook:

Was Iakli I. de bewaker van het geldpakhuis van een criminele Dagobert Duck, of slechts een onwetende dakloze?

Dankzij het hacken van cryptofoonaanbieder EncroChat kon de politie vanaf april meelezen met geheime chatberichten van duizenden zware criminelen. ‘Dit levert zo veel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten.’

Meer over