Rechtbank: getuigen die Jos B. 20 jaar geleden zagen fietsen met Nicky Verstappen moeten worden gehoord

In de zaak-Nicky Verstappen zullen alsnog twee getuigen worden gehoord die recent hebben verklaard dat ze in augustus 1998 op of bij de Brunssummerheide een fietser hebben gezien met een jongetje achterop met ontbloot bovenlijf en blote voetjes.

Betrokkenen (onder andere verdachte Jos B. en zijn advocaat) komen in augustus aan bij de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak over de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.  Beeld ANP
Betrokkenen (onder andere verdachte Jos B. en zijn advocaat) komen in augustus aan bij de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak over de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.Beeld ANP

Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bekendgemaakt in reactie op een belangrijke onderzoekswens van de advocaat van verdachte Jos B.

Volgens advocaat Gerald Roethof zijn de getuigenverklaringen ‘rijp voor de prullenbak’. Daarom wil hij de twee vrouwen nader aan de tand voelen nog voordat de inhoudelijke rechtszitting van start gaat, die gepland staat voor komend voorjaar. Het verhoor van beide getuigen zal plaatsvinden bij de rechter-commissaris.

Twijfels over getuigen

Roethof kwam vorige week tijdens een regiezitting met een waslijst van onderzoekswensen. De opvallendste wens was dat hij twee getuigen wilde horen die destijds een man hebben zien fietsen ‘met een jongetje met rode broek, ontbloot bovenlichaam en blote voetjes achterop’. Vorig jaar verklaarden beide vrouwen tegen de politie dat de fietser Jos B. was, die kort daarvoor was aangehouden op verdenking van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen.

‘Kun je een persoon twintig jaar later herkennen? Daar heb ik grote twijfels over’, zei Roethof. Hij wees ook op inconsistenties in de verklaringen. Volgens hem gaat het om een destijds 15-jarig meisje en haar buurvrouw. De vrouw heeft volgens Roethof in 1998 al een verklaring afgelegd. Toen had ze het over ‘een man die liep met een jongetje en klef gedrag vertoonde’. Ze kon destijds geen beschrijving geven van de man, aldus Roethof, en zei ook dat ze hem niet zou herkennen. Het meisje heeft volgens Roethof in 1998 geen verklaring afgelegd en kwam vorig jaar opeens als getuige op de proppen.

Met het horen van beide getuigen probeert de advocaat te voorkomen dat hun verklaringen een (te grote) rol gaan spelen in het proces tegen zijn cliënt.

Aquarel van Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Beeld ANP
Aquarel van Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.Beeld ANP

Aanvullend bewijs

De grootste troef die het Openbaar Ministerie tegen Jos B. heeft, zijn de dna-sporen die op liefst 27 plekken op de kleding en het lichaam van Nicky zijn gevonden. Volgens advocaat Roethof zegt dat echter niets. Ze zouden volgens hem ook indirect via bijvoorbeeld het transport van Nicky’s lichaam op diens onderbroek terecht kunnen zijn gekomen.

De rechtbank honoreerde niet Roethofs onderzoekswens om de hele zoekploeg en iedereen die op de Brunssummerheide was toen het lichaam van het jongetje werd gevonden, als getuige te horen. Dat waren in totaal 55 personen. Wel worden enkele deskundigen gehoord die onderzoek hebben gedaan naar mogelijk seksueel misbruik van Nicky – de een is veel stelliger in zijn conclusies dan de ander.

De rechter ging ten slotte ook nog in op het verzoek van Roethof om de voorlopige hechtenis van Jos B. per direct op te heffen, omdat er onvoldoende zware verdenkingen tegen zijn cliënt zouden zijn. Dat verzoek werd afgewezen. De volgende zitting is op 10 februari.

Meer lezen over de zaak-Nicky Verstappen?


Getuigen 20 jaar na dato
Getuigen zagen Jos B. fietsen ‘met jongetje met ontbloot lichaam en blote voetjes achterop’. Advocaat Roethof: mijn cliënt heeft Nicky nooit achterop zijn fiets gehad.

Familie staat oog in oog met verdachte Jos B. op vindplaats Nicky Verstappen
‘Het was een beladen, emotierijke dag voor de familie’, zegt hun vertrouwenspersoon Peter R. de Vries dinsdag na afloop van de besloten schouw op de Brunssummerheide. ‘Niet alleen kwamen ze terug op de plek waar ze 21 jaar geleden hun Nicky verloren. Maar ze waren daar ook nog eens samen met de man die zij daarvoor verantwoordelijk houden.’

Aardappelveld gerooid, leger ingezet: alle registers worden opengetrokken voor schouw Nicky Verstappen
Drie rechters van de rechtbank in Maastricht gaan dinsdagmorgen een kijkje nemen op de Brunssummerheide, waar 21 jaar geleden de 11-jarige Nicky Verstappen dood werd gevonden. Vijf vragen over een opmerkelijke ‘schouw’ die bij voorbaat al veel commotie veroorzaakt.

De onwaarschijnlijke zoektocht naar de verdachte van de moord op Nicky Verstappen
Na twintig jaar, meerdere keren opnieuw beginnen en grootschalig dna-onderzoek, is er een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998. Een reconstructie van de onwaarschijnlijke zoektocht naar verdachte Jos B..

Meer over