nieuwshumeyra

Rechtbank: 14 jaar cel en tbs voor doden Hümeyra

De rechtbank van Rotterdam heeft vrijdag Bekir E. (32) veroordeeld tot 14 jaar cel en tbs voor het doden van de 16-jarige Hümeyra. Hij schoot haar op 18 december 2018 dood in de fietsenstalling van haar school. Volgens de rechter is er geen sprake van moord, maar van doodslag.

 Rechtbanktekening van Bekir E.  Beeld Aloys Oosterwijk / ANP
Rechtbanktekening van Bekir E.Beeld Aloys Oosterwijk / ANP

De familie reageerde vrijdag woedend op het vonnis. Ze eisen dat Bekir E. wordt veroordeeld voor moord, niet voor doodslag. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie op 15 november: twintig jaar cel en tbs. Volgens de officier van justitie was er wel sprake van moord, ‘omdat E. heel goed besefte waar hij mee bezig was’. Hij ging volgens het OM met voorbedachten rade te werk. ‘Er was sprake van een liquidatie.’

Volgens de rechtbank zijn er echter ‘sterke aanwijzingen dat de verdachte impulsief heeft gehandeld in boosheid en opwinding en niet na kalm en rustig beraad’. Er is niet gebleken van een vooropgezet plan bij de verdachte om Hümeyra die dag om het leven te brengen, aldus het vonnis.

Met veertien jaar cel krijgt E. de maximum straf voor doodslag, verhoogd met de straf die hij tevens krijgt voor het op straat lopen met een geladen vuurwapen. De rechtbank houdt anderzijds rekening met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid. Vanwege zijn stoornissen krijgt hij ook TBS met dwangverpleging opgelegd.

Medeverdachte Mohammed al-M. is vrijgesproken van betrokkenheid. Hij zat in de auto terwijl Bekir E. op school achter Hümeyra aanrende en haar doodschoot. Al-M. wordt wel veroordeeld voor stalken van een andere vrouw, maar dat staat los van zaak.

Fouten

In oktober oordeelde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat politie, justitie en reclassering fout op fout hebben gestapeld in de aanloop naar de moord op Hümeyra. Diverse overheidsinstanties zijn in deze zaak ernstig tekortgeschoten. Hoewel de meeste instanties vorig jaar erkenden dat Bekir E. het meisje stalkte, hebben zowel de politie, het OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis (organisaties die hulp bieden bij huiselijk geweld) daarna onvoldoende aandacht besteed aan haar veiligheid.

Bekir E. werd eind november overgeplaatst naar een speciale afdeling van de gevangenis, omdat hij plannen beraamde om misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel te bedreigen. ‘Omdat hij blijkbaar vindt dat wij op televisie nogal hard over hem geoordeeld hebben’, liet De Vries weten. Volgens E.’s advocaat moesten de bedreigingen worden beschouwd als ‘uitlatingen van een psychiatrisch patiënt’.

Teruglezen: ‘Hümeyra werd gebruikt om mij achter slot en grendel te krijgen’

Bekir E. zocht tijdens de rechtbankzitting in november vooral excuses buiten zichzelf: hij was onder invloed van drank en drugs en wilde haar niet doden. Zijn ex-vriendin had haar gebruikt, ‘ze reden vaak langs mijn huis, elke dag, om mij te pesten’.

Drie jonge vrouwen werden in december 2018 in Rotterdam vermoord. Drie afzonderlijke incidenten die zo kort na elkaar een snaar raken, gezien de ruim zevenhonderd mensen die meelopen in een stille tocht tegen geweld tegen vrouwen.‘Nu het geweld zo dichtbij komt, besef je dat dit iedereen kan overkomen.’

Meer over