Recht op abortus in VS verder onder druk, ook Oklahoma kiest voor strenge wet

Politici in de Amerikaanse staat Oklahoma hebben donderdag een wetsvoorstel aangenomen om abortus na zes weken te verbieden. Alleen in geval van verkrachting, incest of bij medische noodgevallen kan een uitzondering worden gemaakt. Veel vrouwen weten niet binnen zes weken dat ze zwanger zijn.

Maral Noshad Sharifi
Tegenstanders van de nieuwe strengere abortuswet in Oklahoma demonstreren begin april bij het parlementsgebouw van de staat in Oklahoma City. Beeld AP
Tegenstanders van de nieuwe strengere abortuswet in Oklahoma demonstreren begin april bij het parlementsgebouw van de staat in Oklahoma City.Beeld AP

Het Huis van Afgevaardigden stemde massaal voor de wet, die eerder ook al door de Senaat werd aangenomen. De Republikeinse gouverneur Kevin Stitt zal de wet naar verwachting binnen enkele dagen ondertekenen en daarmee in werking stellen.

De Senaat in Oklahoma stemde donderdag tegelijk voor een andere abortuswet, die het mogelijk moet maken om de uitvoerder van een abortus ook binnen de termijn van zes weken te vervolgen. Over dit voorstel moet het Huis van Afgevaardigden zich nog buigen.

Oklahoma is niet de eerste staat waar de regelgeving rond abortus wordt verscherpt. In zo’n dertien Amerikaanse staten werden de afgelopen tijd strengere maatregelen ingevoerd. Sinds Texas in september abortus na zes weken verbood, reisden duizenden vrouwen naar andere plekken om dat alsnog te kunnen doen. Bijna de helft van hen bezocht klinieken in het nabijgelegen Oklahoma. ‘Om ziek van te worden’, zei Greg Treat daarover, de Republikeinse senator die het wetsvoorstel in Oklahoma indiende. Patiënten moeten daarna hun heil zien te vinden in andere staten, zoals Colorado en New Mexico, waar de wachtlijsten inmiddels zeer lang zijn.

Het recht op abortus staat in de Verenigde Staten ter discussie. Eind juni buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over de historische gerechtelijke uitspraak Roe vs. Wade, die abortus in de Verenigde Staten legaliseerde. De staat Mississippi heeft het hof gevraagd die uitspraak onwettig te verklaren. Als Roe vs. Wade van tafel wordt geveegd dan zal het recht op abortus niet alleen in Mississippi worden afgeschaft, maar naar verwachting ook in twintig andere staten.

De huidige samenstelling van het Hooggerechtshof helt, dankzij de benoeming van drie conservatieve rechters door Donald Trump, naar rechts. Veel zuidelijke staten, die vaak al jaren proberen de abortusregels te verscherpen, hopen nu de kans te krijgen om hun wens te realiseren.

Meer over