Reconstructie

Rechercheur verdacht van omkoping en witwassen

Pijnlijk gezichtsverlies: de recherche heeft een politieman aangehouden die wordt verdacht van lekken naar criminelen. De recherche lijkt te kampen met meerdere lekken.

Peter de Graaf en Wil Thijssen
De persoon op deze foto komt niet voor in het artikel Beeld ANP
De persoon op deze foto komt niet voor in het artikelBeeld ANP

Willem Endstra zei het, Thomas van der Bijl zei het, de zussen van Willem Holleeder zeggen het en de politie vermoedt het: Willem Holleeder heeft een lek bij de recherche. Zodra de vastgoedondernemers Endstra en Van der Bijl, die door Holleeder werden afgeperst, heimelijk contact zochten met de recherche, werden ze geliquideerd. 'Willem schepte altijd op over zijn contacten bij de politie', verklaarde Astrid Holleeder hierover. Al jaren vraagt iedereen zich af: wie is het lek bij de recherche?

De recherche lijkt te kampen met meerdere lekken. Vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de Nationale Recherche op 29 september een ervaren rechercheur uit Weert (48) heeft gearresteerd op verdenking van het lekken van opsporingsinformatie aan criminelen en witwassen. Het is vermoedelijk niet Holleeders lek; de verdenkingen tegen Nederlands bekendste crimineel voeren voornamelijk terug op het eerste decennium van deze eeuw, terwijl de corrupte politieman die nu is aangehouden pas in 2009 bij de politie in dienst trad.

NRC Handelsblad meldde dat de politieman wordt verdacht van het 'langjarig en grootschalig' verkopen van geheime politiegegevens aan de onderwereld, met name drugssyndicaten en motorbendes. Daarbij zou hij nauwe contacten onderhouden met de voormannen van motorclubs Satudarah en No Surrender. De laatste, Klaas Otto, is overigens een vriend of althans zeer goede kennis van Willem Holleeder, die van begin 2012 tot maart dit jaar op vrije voeten was.

Motorclub No Surrender zou een van de clubs zijn die informatie ontvingen van de politieman. Beeld
Motorclub No Surrender zou een van de clubs zijn die informatie ontvingen van de politieman.Beeld

Gezichtsverlies

De rechercheur zit in volledige beperking. Bij zijn arrestatie zijn vier panden doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op computers, stoorzenders, drugs en 235 duizend euro aan contanten. Tegelijk met de politieman uit Weert is een 45-jarige man uit Eindhoven aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij samenwerkte met de rechercheur bij het verstrekken van politieinformatie aan derden. Hem is omkoping, witwassen en drugsbezit ten laste gelegd.

Het is pijnlijk gezichtsverlies voor de politie. Het vertrouwen van de collega's van deze gecorrumpeerde man is 'tot op de bodem geschonden', zegt politiewetenschapper Cyrille Fijnaut, die een boek schreef over veertien gevallen (in tien jaar) van corruptie bij de politie. Omkoping begint volgens Fijnaut behoedzaam met 'uitproberen'; het aanbieden van snoepreisjes, prostitutie of geld, en kan kwaadaardig eindigen waarbij de corrupte politieman met geweld of bedreiging wordt gedwongen informatie af te staan.

Hooggeplaatste politiefunctionarissen met veel kennis en toegang tot zo veel mogelijk politiesystemen zijn de geliefdste doelwitten. Zo'n relatie met criminelen is een kwestie van langzaam opbouwen, waarbij de agent het overschrijden van steeds hogere grenzen voor zichzelf rechtvaardigt met gedachten als 'de wietteelt is zo erg nog niet', of 'er zijn wel meer politiemensen die geld aannemen'. Politiecorruptie wordt veelal ontdekt doordat bij telefoontaps ineens een agent over een privélijn binnenkomt, bij een inval alle spullen zijn 'opgeruimd' of de arrestant is ontvlucht, bij observaties een agent in verdacht gezelschap wordt waargenomen of, zoals in de gevallen waarvan Holleeder nu wordt verdacht, getuigen die met de politie praten opeens worden geliquideerd.

Logo van de motorclub waarmee de aangehouden rechercheur nauwe contacten zou onderhouden Beeld
Logo van de motorclub waarmee de aangehouden rechercheur nauwe contacten zou onderhoudenBeeld

Geen andere rechercheurs verdacht

De corrupte handelwijze van de rechercheur werd ontdekt in een groot onderzoek naar fraude met auto's in het dure segment. Bij sporenonderzoek na brandstichting bij de betreffende autohandelaar werd ontdekt dat er in gestolen auto's werd gehandeld door een criminele organisatie. De autohandelaar is dit voorjaar aangehouden. Het onderzoek loopt nog.

Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant, dat het onderzoek naar de verdachte rechercheur leidt, doet verder geen mededelingen. Wel meldt het dat er vooralsnog geen andere rechercheurs van corruptie worden verdacht.

Peter Noordanus, de Tilburgse PvdA-burgemeester en voorzitter van de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit Brabant, noemt de corruptie-affaire binnen de Nationale Recherche 'vervelend'. In de taskforce werken politie, OM, gemeenten en fiscus nauw samen om drugs- en andere criminelen aan te pakken. Of ook onderzoeken van de taskforce zijn gedwarsboomd door de corrupte rechercheur, wil zijn woordvoerder niet zeggen.

De burgemeester van Weert benadrukt dat de politieman werkte voor de Nationale Recherche en niet voor de politie in Weert. 'Ik steek mijn handen in het vuur voor het basisteam in Weert. Dat zijn heel loyale, hardwerkende en integere mensen.'

Meer over