Recessie Japan bedreigt beurzen VS

Een economische groei van 3 procent per jaar, nauwelijks inflatie en jaarlijks 8 procent rendement op aandelen: strateeg Artino Janssen van de vermogensbeheertak van verzekeraar Aegon presenteerde donderdag een zonnige visie op de toekomst....

Van onze verslaggever

Eén dag later gooide Japan roet in het eten. De Japanse yen tuimelde even naar 127,93 tegenover de dollar, zijn laagste punt sinds oktober 1998. Het aantal faillissementen van Japanse bedrijven is in zeventien jaar niet zo hoog geweest, meldde een onderzoeksbureau. Alleen al in november failleerden er 1813, 16 procent meer dan in oktober. Daar kwam nog bij dat Japanse autoriteiten eerder deze week suggereerden dat zij de yenkoers omlaag willen drijven om de export van de tweede economie op aarde weer op gang te brengen.

Maar met zijn goedkopere producten zou Japan ook zijn deflatie en lang slepende recessie exporteren – precies wat Janssen vreest, en met hem blijkbaar de Amerikaanse belegger. Want de S & P 500 Index, de tweede graadmeter in de VS van traditionele beursfondsen, boekte afgelopen week zijn grootste verlies sinds het opvallend snelle herstel na Nine-Eleven: plus 21 procent in drie maanden. Beleggers geloven niet langer dat die stijging wordt gerechtvaardigd door het verwachte winstherstel bij bedrijven in het volgende jaar.

Ook de Dow Jones Industrial Average (-3 procent) en de index van hightechschermenbeurs Nasdaq (-4,2 procent) boekten de laatste vijf dagen verlies. Zo'n anderhalf uur vóór sluiting van de handel stond de Dow 5,66 punten ofwel 0,06 procent lager op 9772,11 punten, en was de Nasdaq-index 0,72 punt ofwel 0,04 procent gezakt naar 1947,23 punten. 'Het zal een tijdje duren voordat de bedrijfswinsten gelijke tred houden met de beurskoersen', zei een vermogensbeheerder tegen persbureau Bloomberg.

Bank- en energie-aandelen voerden de verliezers aan op de Amerikaanse beurzen. Het energiebedrijf Calpine, dat lijdt onder het bankroet van rivaal Enron, kachelde met 19 procent naar beneden. Kredietbureau Moody's overweegt om Calpine's schulden van 11,6 miljard dollar te degraderen tot de junk-status. Citigroup en JP Morgan Chase, de twee grootste geldschieters van het failliete Enron, boekten beide koersverliezen.

Ook de telecomsector blijft het slecht doen. Ciena, maker van toebehoren voor optische glasvezels, zag de beurswaarde deze week met 23 procent afnemen. Juniper, de tweede fabrikant van internetapparatuur, verloor 19 procent.

Meer over