Recept voor een dubbelleven

Met schroom schrijven we op deze plek over een waarneming. Het zou kunnen dat wat men eet en drinkt invloed heeft op wat en hoe men droomt....

De waarneming wordt gedaan door een persoon die vrijwel elke ochtend prettig wakker wordt met prachtige beelden nog in zijn hoofd, van wat hij droomde. Alleen als het over voormalige werkgevers gaat, zijn de dromen niet geweldig, maar ook dan is wakker worden puur geluk.

Soms zijn de dromen uitzonderlijk fantastisch. De dromer ging het op te vallen dat na buitengewoon smakelijk eten zijn dromen nog mooier waren dan na een min of meer gewone maaltijd. Goede verse vis (tarbot, griet, zeeduivel) lijkt van invloed op de waanzinnigheid van de droom.

En altijd opnieuw gebeuren de gekste dingen in de nacht, na een bord pasta met paddestoelen. Gedroogde paddestoelen en verse, ze maken er in alle gevallen een bizar potje van in het hoofd van de dromer. Dit laatste zou natuurlijk aan een licht hallucinerende effect van eetbare paddestoelen kunnen worden toegeschreven, zoals er ook paddestoelen zijn waar mensen van uit hun dak gaan met hun ogen wijd open. Maar hoe zit het dan met verse tuinbonen? En met lamskoteletten met verse tijm?

Er is meer voedsel dat bij de dromer bijzondere invloed heeft op de droom denkt hij zelf - en waarvan geen hallucinerende bijwerkingen bekend zijn. Een keer heeft de dromer iemand ontmoet die bij zichzelf hetzelfde waar nam. Het maal maakt het verhaal. Maar dat heeft nooit iemand nog eens kunnen bevestigen.

We vinden nu in sommige supermarkten en in groothandels voor de horeca verse cantharellen en trompettes de la mort. Ze zijn er ook op de Boerenmarkt in Amsterdam.

Men kan een proef doen. Het begint met een sobere dag wat betreft eten. De paddestoelen niet wassen, maar kijk ze na op vuiltjes en dennennaalden. Anders krijgen die de schuld van de droom.

Kook vlinderpasta of een ander modelletje. Reken voor twee of drie dromers 250 gram pasta, 250 gram paddestoelen en twee uien. Verder is alleen zout nodig, eventueel kan een heel klein beetje gerookt spek in klein kruim meedoen.

Snijd de uien klein en bak ze in wat olie op klein vuur in een grote pan. Eventueel samen met wat spekkruim. Als de uien licht gaan bruinen de cantharellen en trompettes (of andere wilde paddestoelen) er bij doen, zout er over strooien en enkele minuten omscheppend bakken, vuur iets hoger, dan beetgare pasta er bij en blijven omscheppen tot de pasta door en door heet is.

Eten en naar bed. Weer wakker worden. En klopt het?

Meer over