recenseert alles

Wat?

RECENSIEKONING

De recensiekoning

*

Een website

Over?

De wereldtitelstrijd schaken tussen Anand en Carlsen

Recensent?

Gustav

~ chennai2013.fide.com ~

Als een kind dat bijna jarig is kijk ik naar de kalender. Morgen begint in het Indiase Chennai eindelijk de strijd om de titel wereldkampioen schaken. Die zal gaan tussen Viswanathan Anand (43), die sinds 2007 de titel in zijn bezit heeft, en Magnus Carlsen (22), de nummer één van de wereldranglijst, die de afgelopen jaren een bijzonder indrukwekkende lijst toernooioverwinningen heeft aangelegd. Omdat schaken iets heel moeilijks is en omdat het nog moeilijker lijkt als je dat op jonge leeftijd goed kunt, belooft de naam van Carlsen net zo beroemd te worden als die van Kasparov, die in 1985, ook op 22-jarige leeftijd, de jongste kampioen uit de schaakgeschiedenis werd.

Wie meer wil weten over de match raad ik echter af de officiële website te bezoeken. De eerste de beste website van een noodlijdende korfbalvereniging is beter verzorgd. Zo valt op chennai2013.fide.com te lezen dat de eerste partij op 9 oktober zal worden gespeeld en dat Carlsen de 'Motzart van het schaken is'.

Ook bestaan ze het om een nogal narcistische fotoslide te starten wanneer je op de website komt. De eerste foto geeft vijf mannen te zien, van wie de voorste drie een document vasthouden. In het midden staat de voorzitter van de internationale schaakbond FIDE, Kirsan Iljoemzjinov, een schurk uit Kalmukkië, die beweert dat buitenaardse wezens hem ooit naar een ver zonnestelsel hebben meegenomen. Rechts van hem staat een kolossale man met een gezicht als een oorlogswond, en boven zijn schouder is nog net het hoofd te zien van iemand die eruitziet als een spion van de Israëlische geheime dienst.

Je zou denken: misschien is het aardig om foto's van de spelers op te nemen. Die verschijnen wel, maar daar staat onze intergalactische voorzitter telkens ook op.

De website bevat tevens een zeer lange beschrijving van de locatie waar Anand en Carlsen zullen spelen. Dat is een hotel. Het riep herinneringen op aan uitzendingen vanuit de Tretjakov-galerij in Moskou, waar Anand vorig jaar zijn titel verdedigde. De uitzending van die partijen werd onderbroken door interviews met curatoren van het museum. Die duurden om raadselachtige redenen bijna een half uur. Tegen de tijd dat je over het werk van Ilja Repin was bijgepraat, was de schaakpartij alweer voorbij.

God verhoede dat het hotel over een kunstcollectie beschikt. Voor meer informatie verwijs ik iedereen graag naar het voortreffelijke chessvibes.com.

undefined

Meer over