Recap

Recap Better Call Saul S01E09: Wordt Mike een goede of slechte crimineel?

Aflevering negen van Breaking Bad-spin-off Better Call Saul is sinds dinsdag te zien op Netflix. Volkskrant-filmmedewerker Berend Jan Bockting schrijft wekelijks een recap van elke aflevering, die steeds op woensdag op Volkskrant.nl verschijnt. Let op: spoilers!  

Berend Jan Bockting
null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Vijf minuten voor het einde viel dan eindelijk het beslissende woord. Hoewel, en dat maakte de aanzet tot die vijf minuten zo sterk: er viel vooral een pijnlijke stilte. Jimmy mocht de pijnlijke woorden van Chuck zelf inkoppen: ik wil helemaal niet met je samenwerken, klein onnozel broertje van me. Het ijzersterke slot zette de tot dan toe ietwat gezapige aflevering alsnog in vuur en vlam. Of hobbelde de boel deze week juist maar wat voort om die uiteindelijke omslag kracht bij te zetten? Ach, wat zou het. De hoogspanning mag dan ontbreken, in dit een-na-laatste uurtje, maar het is eigenlijk ook wel lekker dat de serie nog altijd zo uitgebreid te tijd neemt om zijn belangrijkste personages te karakteriseren.

Gangsterpraat

Zo zen als aflevering negen begon is het in ieder geval niet eerder geweest, in Better Call Saul. Jimmy en Chuck op een bankje in het park voor Chucks huis, fluitende vogeltjes op de geluidsband, blote voeten in het knalgroene gras. Nog wel een korte zorgelijke blik op die elektriciteitsmast, maar nee, nauwelijks last. Chuck lijkt bijna volledig genezen van zijn angst/allergie/overgevoeligheid voor elektromagnetische straling. En dat komt goed uit, want de broertjes slaan de handen ineen om een megazaak tegen een frauderend verzorgingstehuis voor te bereiden (zie aflevering acht).

Parallel aan de verhaallijn van Jimmy en Chuck zien we voor het eerst hoe Mike relatief eenvoudig een crimineel klusje opknapt. De dierenarts die hem eerder hielp met de behandeling van zijn kogelwond fungeert als een soort uitzendbureau voor de onderwereld; de man stuurt hem naar een afgelegen parkeergarage, waar hij met twee collega-uitzendkrachten wacht op de cliënt die ze moeten beschermen. Meer nog dan eerder wordt Mikes nieuwste verhaallijn in beeld gebracht als een stripverhaal: collega #1 oogt zo groot en woest dat-ie naast Mike niet helemaal in het beeldkader past, collega #2 (beter bekend als Trevor uit Grand Theft Auto 5) houdt niet op met stoere gangsterpraat over zijn arsenaal pistolen. Wat Mike bij zich heeft, wil-ie weten. Mike bromt wat over een broodje pimento. Kaas, weet je wel. 'De kaviaar van het zuiden.'

De cliënt maakt het kurkdroog opgevoerde onderonsje compleet. Een kalende nerd met bril, buikje en sportschoenen stapt op het drietal af en bespreekt hun eerder vastgestelde salaris: 500 dollar per persoon, betaling na afloop. Collega #2 blijft uitdagen, tettert dat Mike niet meehoeft omdat-ie geen wapen draagt. In het daaropvolgende opstootje schakelt Mike hem uit als een volleerd commando. Collega #1 slaat bangig op de vlucht. Mike rijdt weg met de cliënt. Hoogstvermakelijk. Alsof de gebroeders Coen even achter de schrijftafel plaatsnamen. In Mikes laatste akte ontpopt de cliënt zich als xtc-dealer/maker die voor het eerst zijn voorraad aan een drugsbende verkoopt. Nacho, die zonder medeweten van zijn kompaan Tuco een eigen handeltje is begonnen, is de afnemer. De cliënt is nerveus, Mike stelt hem gerust, legt uit dat-ie eerst het geld moet tellen voor hij de dope overhandigt. Met superieure kalmte beveelt hij Nacho de ontbrekende 20 dollar (!) te overhandigen. Nacho laat het briefje vallen, de cliënt rent er sukkelig achteraan. En dan vraag je je het toch even af: zou het in het echt ook zo kunnen gaan? De cliënt krijgt tot slot een typische levensles: hij is nu officieel crimineel, zegt Mike, maar hij heeft nog wel een keus - wil hij een goede crimineel worden of een slechte? 'Slaap er nog een nachtje over.'

Saul en Kim Wexler. Beeld Netflix
Saul en Kim Wexler.Beeld Netflix

Elektriciteitsgedoe

Aardige voorbode op Mikes toekomst met Walter White natuurlijk, maar ook een fijne spiegel voor Jimmy in dit seizoen. Terug naar Jimmy en Chuck, dus. Chuck vindt dat hun zaak veel te groot is om door twee mensen te worden uitgevoerd. Zeker nu de advocaten van het verzorgingstehuis de broers overspoelen met papierwerk over ogenschijnlijk triviale zaken, zoals de geestelijke gezondheid van de bewoners, die desalniettemin stuk voor stuk moeten worden doorgespit. Chucks stelt voor om de hulp van het verfoeide HHM in te schakelen. 'Erin Brockovich deed het ook niet alleen.' Jimmy: 'Fine. Hail Satan. I submit to the darkside.'

's Nachts sluipt Chuck in zijn spaceblanket het huis uit om met Jimmys mobieltje naar HHM te bellen. Hij zal zeggen dat-ie er weinig voor voelt om met zijn broertje samen te werken - al ontdekt Jimmy dat pas tijdens die laatste vijf minuten. De volgende dag volgt eerst een meeting bij HHM. Chuck, het folie van de spaceblanket verstopt onder een keurig maatpak, wordt met een staande ovatie verwelkomt. 'Welkom thuis', glundert Howard. De M in HHM is terug en iedereen is in zijn nopjes. Tijdens de vergadering is spreekt Howard vol lof en vertrouwen over de 'slam dunk'-zaak die de broertjes optuigden. Alleen: Jimmy krijgt een bedrag voor reeds verrichte diensten, maar hij hoeft niet te rekenen op verdere betrokkenheid bij de zaak. Dat gedroomde kantoor naast zijn grote broer? Never gonna happen. De reden: beslissing van de partners. Vanaf toen moet Jimmy het hebben geweten: bij die partners hoort Chuck óók. En ja hoor: terwijl Chuck in de slotscène fluitend de strijkplank uitklapt, gooit Jimmy het hoge woord eruit. Je wil het niet hè. Eindelijk toont Chuck zijn ware gezicht: hij leeft voor de advocatuur, Jimmy stelt niets voor, dacht dat-ie zich na een online cursusje zomaar advocaat mocht noemen.

Chuck gelooft niet dat mensen echt veranderen, terwijl de kijker daar zo langzamerhand wél van overtuigd raakte. Jimmy is en blijft Slippin' Jimmy, meent Chuck. Een charlatan. En dat is oké, maar Slippin' Jimmy met een graad in de rechten? Dat is een aap met een machinegeweer. Au. Au. Au. En Chuck, jij kwetsbaar vogeltje met je vage elektriciteitsgedoe, hoe ondankbaar kan je zijn? Jimmy is te verbouwereerd om zich echt te uiten. Chuck heeft nog boodschappen voor een dag of vier, daarna staat-ie er alleen voor. Jimmy stapt in zijn auto en rijdt weg. Keihard, zonder om te kijken.

Chuck Beeld Netflix
ChuckBeeld Netflix
Meer over