Rebellen melden staakt-het-vuren met Oekraïense leger

Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de door de pro-Russische separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd in de strijd met het Oekraïense leger. Het staakt-het-vuren moet woensdagavond ingaan.

Rebellen in Grabovo, in het oosten van Oekraïne. Beeld anp
Rebellen in Grabovo, in het oosten van Oekraïne.Beeld anp

Het is voor de eerste keer dat de rebellen, die in het voorjaar van 2014 de macht grepen in het oosten van Oekraïne, eenzijdig een bestand afkondigen. Het conflict heeft al aan ruim 9500 mensen het leven gekost. Vorig jaar kwamen de separatisten en de Oekraïense regering een bestand overeen na onderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Als gevolg van het Minsk-II akkoord nam het geweld wel af, maar de strijd ging op een lager niveau steeds door.

Afgelopen maandag kwamen nog drie Oekraïense militairen om het leven bij een aanval door de rebellen. Op hun beurt beschuldigden de separatisten het Oekraïense leger ervan dat het buitenwijken van het rebellenbolwerk Donetsk onder vuur hadden genomen met zware artillerie. Volgens het Minsk-II bestand moesten alle zware wapens ver van de frontlinies worden teruggetrokken.

Aparte status verlenen

De separatisten beschuldigen de Oekraïense autoriteiten ervan dat zij zich niet aan de belofte hebben gehouden de rebellenrepubliekjes een aparte status te verlenen onder de grondwet. De Oekraïense president Petro Porosjenko liet eerder deze week weten dat de grondwetswijziging eraan zit te komen. Maar tot nog toe ligt het parlement dwars, omdat de rebellen zich niet hebben gehouden aan de afspraak dat Kiev weer de controle moet krijgen over de grens met Rusland, die nu in handen is van de separatisten. Daardoor kunnen zij ongehinderd militairen en wapens aanvoeren uit Rusland.

Woensdag komen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault en Porosjenko bijeen in Kiev om te proberen meer werk te maken van de bestandsafspraken. Kennelijk is het gebaar van Zachartsjenko bedoeld om te laten zien dat de rebellen in ieder geval bereid zijn hun best te doen.

Meer over