Rebellen dragen lijken vliegramp mogelijk over

Bijna 200 lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden misschien overgedragen aan de autoriteiten van dat land. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman vanmiddag laten weten.

Redactie
Medewerkers van de OVSE bij de koelwagens in de stad Torez. In de trein liggen de lichamen van 192 slachtoffers van de vliegramp. Beeld reuters
Medewerkers van de OVSE bij de koelwagens in de stad Torez. In de trein liggen de lichamen van 192 slachtoffers van de vliegramp.Beeld reuters

De lijken liggen in koelwagons op het station van de plaats Torez, ongeveer 15 kilometer van de rampplek. De separatisten houden de trein voorlopig tegen. Het is niet duidelijk wanneer de trein kan vertrekken.

Ook de bestemming van de trein is onduidelijk. Rebellenhoofdstad Donetsk is onaanvaardbaar, omdat het daar te gevaarlijk is, zei Groisman. Hij hield zich echter op de vlakte over Charkov, een andere grote stad in het oosten. Op de bestemming zullen buitenlandse onderzoekers de trein misschien opwachten.

In de verzegelde koelwagons zitten volgens Groisman '192 lichamen en 8 lichaamsdelen'. Die zijn de afgelopen dagen gevonden in de buurt van het dorp Hrabove in het oosten van Oekraïne. Daar stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines donderdag neer, vermoedelijk nadat het uit de lucht was geschoten.

Op de rampplek zijn vandaag nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen gevonden. Die zullen met een tweede koeltrein worden weggebracht. Hulpdiensten zoeken in een groter gebied naar de slachtoffers die nog niet zijn gevonden. Ook willen ze wrakstukken en eigendommen van de inzittenden vinden.

Zwarte dozen
In het rampgebied zijn mogelijk ook de twee zwarte dozen gevonden. 'Premier' Aleksandr Borodaj van de separatisten zei vandaag dat de beide vluchtrecorders naar de stad Donetsk zijn gebracht. Sinds de vliegramp was onduidelijk waar de zwarte dozen waren. De apparaten bewijzen misschien niet dat het vliegtuig is neergehaald, maar kunnen wel andere oorzaken uitsluiten.

Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden van vlucht 17 van Malaysia Airlines om het leven. Onder de doden zijn 193 Nederlanders.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over