Rebellen: alleen praten zonder Assad

De Syrische Nationale Coalitie wil alleen praten met regeringsleden die geen bloed aan hun handen hebben en alleen als het vertrek van president Bashar al-Assad het doel is. De oppositiekoepel heeft dit gisteren bekendgemaakt. De uitspraak komt een dag nadat rebellen een strategische noordoostelijke plaats en delen van een nabijgelegen olieveld veroverden en tienduizenden mensen de regio ontvluchtten.

VAN ONZE CORRESPONDENT REMCO ANDERSEN

BEIROET - 'Bashar en zijn trawanten zijn geen partij in gesprekken,' zei Walid al-Bunni, een prominent lid van de coalitie, tegen persbureau Reuters.

De verklaring van het 70-koppige oppositielichaam is een flinke tegenvaller voor de toch al kleine kansen op onderhandeling. Het regime wil alleen praten als de oppositie niet bij voorbaat het aftreden van Assad eist. De afgelopen weken toonde de leider van de Nationale Coalitie, Moaz al-Khatib, zich echter bereid tot een voorwaardelijke dialoog met het regime, klaarblijkelijk op eigen initiatief. Damascus reageerde desondanks ook daarop afhoudend.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) meldde gisteren dat 40 duizend Syriërs zijn gevlucht tijdens drie dagen van felle gevechten om Shaddadi, een toegangspoort tot olievelden in de noordoostelijke provincie Hasaka.

Veel van die mensen waren eerder naar Shaddadi getrokken om geweld elders in de regio te ontkomen. In Syrië zijn nu ongeveer 2,5 miljoen interne vluchtelingen.

Rebellen onder leiding van het radicaal-islamistische Jabhat al-Nusra veroverden Shaddadi en grote delen van het nabijgelegen olieveld Jbeysa, een van de grootste in het land, afgelopen donderdag.

De inname van Shaddadi volgt op een week van militaire successen voor oppositiestrijders in het noorden en oosten, waaronder de verovering van de grootste stuwdam in Syrië en twee belangrijke militaire bases nabij Aleppo. In Idlib en Hama schoten rebellen drie gevechtsvliegtuigen op één dag neer, volgens activisten. Oppositiestrijders leveren ook al dagen felle strijd om het burgervliegveld bij Aleppo.

Met de val van Shaddadi en de verovering van de nabijgelegen olievelden zijn sommige van de laatste regeringstroepen in Hasaka verslagen.

In de naburige provincie Deir ez-Zor hebben regeringstroepen alleen in de hoofdstad nog enkele bases in handen.

Het verlies van een volledige provincie zou een gevoelige klap zijn voor het regime, dat haar achterban voorhoudt dat president Assad aan de winnende hand is. Het geeft rebellen ook de mogelijkheid zich te organiseren voor een uiteindelijke aanval op Damascus.

Maar hoewel regeringstroepen steeds meer terrein in het noorden en oosten verliezen, is een val van Assad nog niet ophanden. Het regime beschikt nog altijd over aanzienlijke vuurkracht en grote troepenaantallen, vooral in het westen en centrum van het land.

undefined

Meer over