Real tegen Atlético, Madrid wordt gek

MADRID - Euforie in Madrid. Voor het eerst spelen twee clubs uit dezelfde stad in de finale van de Champions League. Spanje is de laatste jaren verwend met voetbalsuccessen, maar dit kampioensduel tussen Real Madrid en Atlético Madrid heeft het enthousiasme naar nieuwe hoogten gestuwd.

De media waren donderdag overduidelijk. Spanje, Madrid in het bijzonder, is nu al de winnaar ongeacht de uitslagvan de finale, later deze maand in Lissabon. De manier waarop Real Madrid dinsdag over Bayern walste, gevolgd door de overwinning van Atlético op Chelsea in Londen, heeft ertoe geleid dat de Madrileense voetbalfan zich onoverwinnelijkheid waant.

Daarbij spelen gevoelens van leedvermaak en wraak een grote rol. Vooral ten aanzien van de verliezende coaches. José Mourinho trainde Real voor hij vorig jaar naar Chelsea uitweek. In zijn twee Spaanse jaren werd hij nooit geliefd.

Mogelijk nog groter was de pret rond Pep Guardiola. De kwade commentaren in de Duitse pers over de nederlaag van Bayern tegen Real werden gretig gespeld. De 'filosoof' ontmaskert als kletsmajoor. Guardiola staat in Madrid gelijk aan Barcelona, de aartsvijand. Hij steunt ook openlijk de Catalaanse nationalisten in hun streven naar onafhankelijkheid. 'Mag hij zijn eigen Catalaanse mini-liga trainen', zo liet de stemming zich samenvatten.

Het is dus feest in Madrid, zij het in strikt gescheiden kampen. De aanhang van Real Madrid, de 'Koninklijke', ziet zich als de betere middenklasse die het liefst naast het stadion Santiago Barnabéu zou willen wonen, in de sjiekige wijk Chamartín.

Atlético is de club van de arbeider die zich niet schaamt voor z'n afkomst. Bij 'Atleti' laat de sfeer zich goed vertalen door het raspende stemgeluid van zanger en fervent supporter Joaquín Sabina. Die componeerde ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan een nieuwe clubhymne. 'Met poen en zonder poen, wij zijn de besten, leve mijn Atleti de Madrid!'

undefined

Meer over