Real Steel, Kruistocht in Spijkerbroek, Spellbound

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Hugh Jackman in Real Steel. Beeld
Hugh Jackman in Real Steel.Beeld

Real Steel (Shawn Levy, 2011)

Veronica, 20.30-23.05 uur.

In 2020 wordt er in bokswedstrijden niet meer tussen mensen gevochten, maar met robots. Dan kunnen er tenminste tijdens het gevecht benen en hoofden worden afgereten zonder dat iemand pijn lijdt, legt vader Charlie Kenton in het verrassend sterke Real Steel aan zijn zoon uit. Mensen willen bloed zien, maar dan wel dat van machines.

Kenton, een mooie rol van Hugh Jackman, sjachert met zijn vechtrobots de boel bij elkaar op illegale wedstrijden. Na elf jaar krijgt hij zijn zoon Max onder zijn hoede. Wanneer ze samen aan de slag gaan met een aftandse, maar stiekem toch heel begaafde robot die ze op de stort vinden, groeien de twee nader tot elkaar. Dat de film, naar een verhaal van Richard Matheson, ondanks alle voorspelbaarheid prima werkt, ligt aan de twee hoofdrolspelers. Het jongetje wordt overrompelend schattig en stoer gespeeld door Dakota Goyo en samen met Jackman vormt hij het perfecte heldenduo voor deze fijne, door Steven Spielberg geproduceerde avonturenfilm.

Lees verder na de trailer

Kruistocht in Spijkerbroek (Ben Sombogaart, 2006)

NPO 3, 09.00-11.00 uur.

Goeddeels geslaagde verfilming van Thea Beckmans klassieke jeugdroman. De 15-jarige Dolf komt onbedoeld in de Middeleeuwen terecht en verandert van een vreemde buitenstaander in een natuurlijke leider. Hij redt kinderen van de verdrinkingsdood, weet een roodvonkepidemie in te dammen en vormt de ongeorganiseerde kindermeute om tot een goed geoliede machine.

Met een internationaal gezien bescheiden budget van 11 miljoen euro wisten Sombogaart en producent Kees Kasander van het lang onverfilmbaar geachte boek een meestentijds overtuigende film te maken, vooral met dank aan een prima cast.

Lees verder na de trailer

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989)

BBC 1, 16.35-18.35 uur.

Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in deze fraaie derde Indiana Jonesfilm. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze al ruziënd een stel nazi's van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal.

Lees verder na de trailer

Spellbound (Alfred Hitchcock, 1945)

BBC 2, 01.45-03.35 uur.

Gregory Peck is een man met geheugenverlies die terzijde wordt gestaan door zijn psychiater en tevens geliefde Ingrid Bergman. Een van de mindere Hitchcocks, maar nog altijd zeer genietbaar. Dat ligt misschien wel vooral aan de op het werk van Salvador Dalí geïnspireerde droomsequentie. Ook al sneuvelden in de door Dalí ontworpen droomtaferelen veel van de oorspronkelijke ideeën, het blijft opmerkelijk om diens vertrouwde fantasielandschappen, vervloeide vormen en schaduwen, opeens in beweging te zien. Het absolute hoogtepunt van de film, in dit opzicht: Gregory Peck die in een volledig vervormd vergezicht, met in de verte zo'n typisch uit elkaar gedruppeld Dalí-hoofd, wordt belaagd door een griezelig paar reuzenvleugels.

Lees verder na de trailer

The Hand That Rocks the Cradle (Curtis Hanson, 1992)

BBC 1, 02.00-03.45 uur.

De brave familie Bartel wordt in deze kleine jarennegentigklassieker opgezadeld met een krankzinnige kindermeid. De uit het niets opduikende Peyton vindt dat de Bartels schuld hebben aan de dood van haar man en ongeboren kindje, en zint op wraak. Zodra ze onder een valse identiteit bij het gezin is ingetrokken, geeft ze de Bartelbaby zelf de borst, werkt ze de klusjesman het huis uit en probeert ze moeder Claire (Annabella Sciorra) wijs te maken dat haar man Michael (Matt McCoy) vreemd gaat met diens ex (Julianne Moore). De intriges werken, en Claire verliest door de steeds gruwelijkere gebeurtenissen langzaam haar verstand. Denkt ze. Want wij weten wel beter: Peyton, verleidelijk én angstaanjagend neergezet door Rebecca De Mornay, is de psychopaat in huis.

Meer over