Real opereert met precisie

AMSTERDAM - Real Madrid 1

Bayern München 0

Bayern München, titelhouder in de Champions League, wankelt lichtjes na de nederlaag in de eerste halve finalewedstrijd tegen Real Madrid (1-0). De Duitsers, aanvankelijk dominant maar toch vooral ongevaarlijk, verlieten stadion Bernabéu in het besef dat er tijdens de return op 29 april in de Allianz Arena een topprestatie vereist is om de vierde finale in de laatste vijf jaar te bereiken.

De Spanjaarden, meesters van de omschakeling, demonstreerden hun sterk ontwikkelde instinct voor toeslaan op het juiste moment, toen zij Bayern in de 19de minuut in het hart troffen met een uitbraak van de grootste schoonheid. Steekpass Ronaldo, voorzet Coentrão, intikker Benzema. 1-0 dus.

De hechte Duitse defensie werd verrast door de snelheid en precisie van de opening van Ronaldo. Coentrão behield het overzicht. En Benzema is al een seizoenlang zo slim dat hij steeds goed positie kiest, waardoor hij zich heeft ontwikkeld tot de doelgerichte topspits die al in hem werd gezien tijdens zijn verblijf bij Olympique Lyon.

Het doelpunt was een dreun voor Bayern dat tot dat moment had gedomineerd in Bernabéu, overigens zonder grote kansen te creëren. De regerend titelhouder leek zijn suprematie te bevestigen met een zelfverzekerd optreden. De bal ging rond, de opponent werd op afstand gehouden, het was wachten op die ene aanvalsopzet die beslissend zou zijn. Maar die bleef uit.

En na de 1-0 van Benzema kantelde dat beeld. Ronaldo kreeg een kopkans, aangeboden door Di Maria. En de Portugees had in de 26ste minuut natuurlijk 2-0 moeten maken, nadat Benzema hem keurig had bediend met een scherp aangesneden voorzet van de linkerflank. Maar tot zijn eigen gruwel schoot Ronaldo vrij voor Neuer over.

Veertien keer scoorde hij dit seizoen in de Champions League, tot deze eerste halve finale tegen de Duitsers. Maar Ronaldo zal hebben aangevoeld dat deze misser lelijk contrasteerde met die imponerende cijfers. Het zijn ook dit soort momenten die zijn critici van munitie voorzien voor hun mening dat Ronaldo te weinig beslissend is in de grote wedstrijden.

Ook Di Maria liet een grote kans onbenut, na 41 minuten, toen hij veel te wild en gehaast overschoot in vrije positie. Real mocht minder dan een kwart van de tijd balbezit hebben gehad, de ploeg creëerde wel een aantal riante kansen. Daarin slaagde Bayern, ondanks de schijn van overwicht, niet. En de ergernis daarover vond zijn uitweg in een klap van onmacht op het eigen dijbeen van Guardiola.

De coach, die met Barcelona nooit verloor op bezoek in Bernabéu, ondervond dat het Real van Carlo Ancelotti het niet erg vindt om teruggetrokken te spelen voor eigen publiek. Hoe dodelijk de ploeg kan toeslaan, bleek ook in de finale van de Spaanse beker, toen Barcelona in stadion Mestalla van Valencia door Real met een soortgelijke strijdwijze werd verslagen.

Dat is overigens niet de enige gekozen tactiek van Ancelotti, hetgeen duidelijk werd in het voorgaande deel van de Champions League. Real denderde in de groepsfase in grootste vorm eerst over Galatasaray, Juventus en Kopenhagen heen en vermorzelde daarna Schalke in de achtste finales.

Na een sterke eerste kwartfinale tegen Borussia Dortmund (3-0) werd lichtzinnigheid de ploeg bijna fataal bij de return in Duitsland, toen het elftal van Jürgen Klopp met 2-0 won en daarmee nog te weinig kreeg. Misschien was dat ook wel de waarschuwing die Real, al sinds 2002 op jacht naar zijn tiende titel op het hoogste Europese podium, nodig had.

Zou Bayern toch nog wat terugdoen? Guardiola bracht, opvallend laat, Götze voor de totaal onzichtbare Ribéry. Die wissel werd even later gevolgd door de vervanging van Ronaldo door Bale, die de eerder genoemde Spaanse bekerfinale had beslist na een imponerende demarrage.

Real, dat de laatste drie seizoenen steeds sneuvelde in de halve finales, zal het te vroeg vinden voor euforie. Die zou ook misplaatst zijn gezien de status van Bayern en het vermogen van die ploeg om elke tegenstander van illusies te beroven.

undefined

Meer over