'RDW gaat auto's testen op frauduleuze software'

Ook in Nederland zullen auto's getest gaan worden op de aanwezigheid van sjoemelsoftware. De RDW gaat dat doen bij types die de afgelopen jaren in Nederland zijn goedgekeurd voor de Europese markt. Dat heeft de wegverkeersdienst tegenover de NOS gezegd.

null Beeld anp
Beeld anp

Een woordvoerster bevestigde berichtgeving van de NOS dat de keuringsorganisatie wil controleren of er bij de auto's geen verdachte afwijkingen zijn tussen de emissiewaarden in het lab en de uitstoot in de praktijk. Op die manier wil de RDW testen of de wagens mogelijk frauduleuze software bevatten.

De auto's zullen zowel op de rollerbank als op de weg worden getest. De sjoemelsoftware die in september leidde tot het grote schandaal bij Volkswagen was in staat om te detecteren wanneer de auto aan een emissietest deelnam. Daardoor werden er veel lagere uitstootwaarden gemeten dan tijdens normaal gebruik. Dat probleem hoopt de RDW op deze manier te ondervangen.

Auto's van onder meer de merken Volvo, Opel, Kia, Hyundai en Nissan zullen volgens de NOS worden onderworpen aan tests in het testcentrum in Lelystad. Hoeveel auto's er zullen worden getest is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend of er juridische stappen volgen als er grote onregelmatigheden worden gevonden.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met kenniscentrum TNO. De eerste uitkomsten worden in september volgend jaar verwacht. RDW had de fabrikanten eerder al om informatie gevraagd naar aanleiding van het emissieschandaal bij Volkswagen.

null Beeld epa
Beeld epa

Lees ook:

Onder de 800 duizend auto's waarbij de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen nieuwe onregelmatigheden heeft aangetroffen met betrekking tot de uitstoot van koolstofdioxide, zijn 98 duizend benzine-auto's.

Wat is er precies aan de hand bij Volkswagen? Hoe het gesjoemel met diesels bij Volkswagen aan het licht kwam - een reconstructie. (+)

Belastingdienst

De RWD is ook samen met de Belastingdienst bezig om de nieuwste feiten in het emissieschandaal bij Volkswagen op een rij te krijgen. Inmiddels is duidelijk dat mogelijk ook gesjoemeld is met de uitstootwaarden voor koolstofdioxide (CO2). En dat kan fiscale gevolgen hebben in Nederland.

Volkswagen maakte dinsdag bekend dat nog eens 800.000 auto's rare uitslagen laten zien bij emissieproeven. Afgelopen weken was alleen gesjoemel met de uitstoot van stikstofdioxide naar buiten gekomen, nu dus ook met CO2. De belastingvoordelen voor zuinige auto's zijn in Nederland gebaseerd op de uitstoot van dat broeikasgas. Het gaat nu ook niet meer alleen om diesels, maar ook om wagens met benzinemotoren.

Het ministerie van Financiën wil zich nog niet uitlaten over de eventuele gevolgen. Eerst moet alle informatie boven water komen. Een zegsman benadrukt wel dat automobilisten niet hoeven te vrezen voor claims. Mocht er straks sprake zijn van schade, dan wordt die verhaald op de veroorzaker en niet op de consument.

Het is nog niet bekend in hoeverre de nieuwe onregelmatigheden die Volkswagen heeft gevonden, betrekking hebben op auto's in ons land. Volkswagen heeft telkens gezegd dat de fraude wereldwijd ongeveer 11 miljoen auto's betrof, waarvan circa 160.000 in Nederland. Pon, de Nederlandse importeur van Volkswagen, kan voorlopig niks zeggen. De onderneming wacht nog op nadere informatie van het Duitse autoconcern.

Meer over