RDM wil twee onderzeeërs aan Egypte gaan verkopen

De Rotterdamse scheepsbouwer RDM wil twee onderzeeërs van de Zwaardvis-klasse verkopen aan Egypte. Het gaat om twee 25 jaar oude onderzeeërs die RDM enkele jaren geleden voor een zacht prijsje van het ministerie van Defensie heeft overgenomen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

RDM probeert door deze verkoop de Egyptenaren te interesseren voor de aankoop van twee nieuwe, door RDM ontwikkelde Moray-1400-onderzeeboten. Deze onderzeeërs bestaan alleen op papier. Ze zijn door RDM ontwikkeld met subsidie van de Nederlandse regering.

RDM heeft nog geen aanvraag ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een exportvergunning. Volgens het blad Jane's Defence Weekly zal de koopovereenkomst in september worden gesloten.

Egypte koopt de onderzeeboten met financiële steun van de Verenigde Staten. De VS, die zowel Egypte als Israël geld geven om zich te bewapenen, eisen dat bij een aankoop de Amerikaanse industrie voor minimaal 50 procent meeprofiteert. De Zwaardvis-onderzeeboten zullen, indien de koop doorgaat, dan ook in de VS worden gemoderniseerd.

Egypte beschikt nu over vier oude Russische onderzeeboten van de Romeo-klasse. Israël heeft drie kleine, eveneens verouderde onderzeeboten. De Israëliers krijgen echter binnenkort drie ultramoderne onderzeeërs van Duitse makelij.

Meer over