Ravage in Port-au-Prince door eerste storm orkaanseizoen

In anderhalf uur tijd heeft hevige regen en wind vrijdagmiddag een ravage aangericht in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Volgens Edgar Celestin, hoofd van de Haïtiaanse civile bescherming, heeft de plots opgestoken storm vijf slachtoffers geëist.

Van onze correspondent Jean Mentens

Tentenkampen in de buurt de luchthaven en aan de noordelijke rand van de stad werden getroffen. Eerst waaide een gedeelte van de tenten weg. Na een half uur van zware stortregens stonden de straten in het lagerliggende gedeelte van de stad blank en moesten nog meer mensen uit hun tent vluchten.

Tentenkampen

Door de aardbeving van 7.0 op de Richterschaal die Haïti op 12 januari van dit jaar trof, zijn er 1,3 miljoen mensen dakloos geworden. In het rampgebied zijn er 1.354 tentenkampen ontstaan, sommige met meer dan 50.000 inwoners. Noodwoningen bestand tegen regen en wind zijn er nog maar voor slechts een kleine 100.000 personen.

In de stad ontstond vanaf drie uur 's middags chaos omdat ontwortelde bomen en omgewaaide reclameborden de grote doorgangswegen versperden terwijl bewoners van de tentenkampen een veilig onderkomen zochten.

Spoedberaad

De internationale hulporganisaties, na de verwoestende aardbeving nog steeds talrijk aanwezig in het land, waren in spoedberaad bij elkaar gekomen op de blauwhelmenbasis naast het vliegveld.

Ze probeerden de schade die is aangericht in kaart te brengen en te kijken aan welke mensen er bijstand moet verleend worden. Er is door de Verenigde Naties voor noodhulp in geval van storm of wateroverlast alvast 13 miljoen dollar opzij gelegd.

Orkaanseizoen

Het is geen kwestie of er zich een nieuwe ramp zal voordoen, de vraag is enkel wanneer. Het orkaanseizoen is in volle gang en duurt nog tot eind november. De storm van vrijdag maakte niet eens deel uit van een orkaan of tropische depressie, maar is wel een voorbode van wat de bewoners van de hoofdstad de komende weken te wachten staat.

Een opvangkamp in het voetbalstadion van Port au Prince. Hier verblijven Haïtianen die door de aardbeving hun huis zijn kwijtgeraakt (ANP) Beeld
Een opvangkamp in het voetbalstadion van Port au Prince. Hier verblijven Haïtianen die door de aardbeving hun huis zijn kwijtgeraakt (ANP)
Meer over