Rauwe zalm, helaas niet voor Tom

Venkelsalade met gemarineerde zalm

LOETHE OLTHUIS

(voorafje voor 4 personen)

Ik heb - in willekeurige volgorde - de afgelopen week gevulde biokip gegeten, passievruchtpudding, makreelsalade, fruitcrumble, kokosijs, mosterdsoep met appel, zelf- gemaakte truffels, pompoen- lasagne, paddenstoelrisotto en blauwe kaassoufflé, en ik kan u zeggen: ik voel me een plofkip.

Herkent u dit? Goed, maak dan op Oudejaarsavond eens iets lekker lichts, bijvoorbeeld met rauwe zalm: verrukkelijk, denk maar aan sushi. In deze salade 'gaart' het limoensap de zalm, zonder dat u hem verhit. Regelmatig iets rauws eten is trouwens supergezond en een goed idee als u uw gewicht in de hand wilt houden. Het hoeft natuurlijk niet zo extreem als in de documentaire Rauwer: als zoon Tom deze salade mocht eten van zijn moeder, was zijn eiwit- en kalktekort snel opgelost.

Is Tom er nou slechter aan toe dan die talloze Nederlandse kinderen die moeten functioneren op patat, pizza en cola? Het hangt erom. Toms moeder beweert veel over voeding te weten en schaadt de gezondheid van haar kind dus willens en wetens, terwijl andere ouders hun kind uit luiheid, onverschilligheid of onwetendheid volproppen: in beide gevallen is, gek genoeg, ondervoeding het resultaat.

Onrijpe kaki's zijn wrang, ze worden pas geurig zoet als ze wat zacht worden.

Sharons, een veredelde soort, hebben dit probleem nauwelijks. Bruine plekjes zijn niet erg. Eet de schil gewoon mee.

Leg de zalm circa 20 minuten in de vriezer. Rasp intussen de schil (alleen het groen) van anderhalve limoen en pers er eentje uit: je hebt ca. 3 eetl. sap nodig. Klop limoensap en rasp van 1 limoen, olijfolie, mosterd, honing, munt en flink zout tot een dressing. Snijd de zalm met een groot scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Hussel driekwart van de dressing erdoor: zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Verwijder kontje, stengels en het buitenste blad van de venkel en snijd hem vanaf de stengelkant in zo dun mogelijke plakken. Verwijder de steelaanzet van de sharon en snijd deze ook in zo dun mogelijke plakken: verdeel ze over vier bordjes, rangschik de venkelplakken/flinters erop. Verdeel de zalmplakjes met de dressing over de venkel. Sprenkel ook de achtergehouden dressing over de saladebordjes, bestrooi met de rest van de limoenrasp en eet met knapperig stokbrood.

Ingrediënten

180-200 g verse biologische zalm

2 (biologische) limoenen

8 eetl. milde olijfolie

1 flinke theel. dijonmosterd

1 flinke theel. vloeibare honing

fijngehakte blaadjes van 2 takjes munt

1 flinke venkelknol

1 rijpe sharonvrucht (kaki)

undefined

Meer over