Raus aus Mallorca!

Een huwelijk uit liefde is het nooit geweest, de verbintenis tussen Duitsland en Mallorca, en veel bewoners menen dat hun eiland door de jaren heen voortdurend is verkracht door de noordelijke partner....

Der Spiegel schetst een beeld van wat massatoerisme vermag. Mallorca, ook wel Duitslands zeventiende deelstaat genoemd, is de brallende, zuipende, kotsende en de soms in het openbaar coïterende menigte meer dan zat. Welvaart heeft zijn prijs, merken de eilanders, die vrijwel allemaal afhankelijk zijn van het toerisme.

Veel bewoners verzetten zich niet alleen tegen de stroom jongeren die zich voor een of twee weken volgieten met emmers sangria, maar ook tegen het groeiende aantal Duitsers dat een huis koopt en van zijn pensioen gaat genieten. Zij snappen ook wel dat Mallorca leuker is dan Mannheim of Essen, maar het steekt dat menige Duitser die al vijf jaar op het eiland woont, nauwelijks een woord Spaans spreekt.

Die weerzin wordt niet allen verbaal geuit, zegt de strijdbare pensionado Lea Schütt (80) die met man Armin vijf jaar in Santa Ponça woont. 'De werkelijkheid hier bestaat uit nationalisme en corruptie en 's avonds voor het slapengaan gooien ze een dooie rat bij je naar binnen.' Ze zegt dat ze op Mallorca graag van haar laatste jaren had willen genieten, maar dat voor de dood helaas vaak de hel komt.

De voorzitster van de eilandraad is Maria Antonia Munar van de nationalistisch geörienteerde Mallorcaanse Unie. Zij is erop tegen dat nog meer vreemdelingen zich permanent op het eiland willen vestigen. Het dreigt zo een tweede Hongkong te worden, vindt ze.

Minister Celesti Alomar van Toerisme wil ook af van het 'zuiptoerisme' dat volgens hem met eenvijfde moet verminderen. Golfers en natuurzoekers, die zijn wél van harte welkom.

Zijn wens is snel vervuld, sneller dan hem lief kan zijn, meent Der Spiegel. In plaats van vier miljoen Duitse toeristen worden er dit jaar net drie miljoen verwacht. En dat is een trend die zich vorig jaar al had ingezet. Wat nog vervelender is voor Alomar: Britse reisorganisaties zijn in het gat gesprongen, en bieden voor nog geen 50 euro een bijzonder retourtje Liverpool-Palma aan.

De Engelsen worden vanaf het vliegveld naar de 'vulstations' Magaluf en Palmanova gebracht waar ze zich een nacht en een dag lang kunnen laten vollopen. 's Avonds worden ze weer naar Liverpool overgebracht.

De Duitsers blijven niet alleen weg vanwege de agressie. Mallorca is duur geworden. Vijf euro voor een grote pils hakt erin, vooral bij de grootverbruikers. Ook wordt de toerist geplaagd door een ecotax: een gezin met twee kinderen is voor een verblijf van drie weken daar 170 euro aan kwijt, en dan is Zandvoort een stuk goedkoper.

Over één ding zijn de eilanders en de Duitse pensionado's het dik eens: er moet een einde komen aan het ongeremde bouwen door snelle projectontwikkelaars. 'Men kan hier zien wat winstbelustheid kapotmaken kan', zegt de Duitse eilander Dieter Wedel.

Daar maken ze zich aan de andere kant van de wereld terecht ook druk om, weet het Amerikaanse Newsweek te melden. Wat gaat er met de fabuleuze architectuur van de Cubaanse hoofdstad Havana gebeuren, als de betrekkingen tussen Cuba met de VS zich normaliseren en de bouwers zich in rotten van tien naar Havana spoeden? Insiders houden hun hart vast.

Meer over