Rauch wint prestigieuze kunstprijs

De Duitse schilder Neo Rauch (1960) krijgt The Vincent 2002. De tweejaarlijkse prijs voor Europese beeldend kunstenaars tussen de 35 en 45 jaar is met een geldbedrag van 50 duizend euro (110 duizend gulden) één van de grootste beeldende kunstprijzen in Europa....

Van onze verslaggeefster Anne van Driel

Het is de tweede maal dat The Vincent, een initiatief van het Bonnenfantenmuseum in Maastricht en de Broere Charitable Foundation, wordt uitgereikt. Behalve het geldbedrag krijgt Rauch een solo-tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum en een catalogus gewijd aan zijn werk.

De jury, onder voorzitterschap van Harald Szeemann, de directeur van de laatste Biennale van Venetië, koos unaniem voor de nog tamelijk onbekende Rauch. De in Leipzig wonende kunstenaar maakt olieverfschilderijen op groot formaat. Zijn composities in bleke kalkachtige kleuren bestaan veelal uit desolate, industriële landschappen en archetypische mensfiguren.

'We hadden ook voor een beroemdheid kunnen kiezen', zegt Alexander van Grevenstein. 'Maar met Rauch heeft de jury bewust gekozen voor een kunstenaar voor wie The Vincent kan dienen als een opstapje naar nét iets meer'.

Rauch is volgens hem 'een prototype van de nieuwe generatie schilders uit voormalig Oost-Duitsland'. Zijn 'film- en stripachtige' doeken en 'complexe, verhalende composities' sluiten aan bij de traditie van de historische schilderkunst. 'Rauch zegt niet: less is more, maar more is more.'

Twee jaar geleden won de Finse videokunstenares Eija-Liisa Ahtila de eerste editie van The Vincent. Destijds ging aan de bekendmaking van de winnaar eerst een tentoonstelling vooraf met werk van vijf voor The Vincent genomineerde kunstenaars - net als bij de Britse Turner Prize.

'We zijn van dat model afgestapt omdat we vonden dat we de niet-winnende kunstenaars op die manier toch te veel beschadigen', zegt Van Grevenstein. 'We onderzoeken nu wat de beste manier is om The Vincent uit te reiken. Volgende keer kan het best weer anders zijn.' Rauch krijgt The Vincent 1 juni in het Bonnefantenmuseum uitgereikt.

Meer over