Rau ondertekent nieuwe Duitse immigratiewet

De strijd over immigratie in Duitsland gaat verder. Maar er zijn tekenen dat de partijen ondanks de verkiezingscampagne een gematigde toon willen aanslaan....

Maar het staatshoofd staat boven de partijen. Hij zei er meteen bij dat het Constitutionele Hof in Karlsruhe moet beslissen of de stemming zo wel klopt. Dat is precies wat gaat gebeuren. Vijf deelstaten die door de CSU en CDU worden geregeerd, dienen een klacht in bij het Hof.

In de bondsraad, de deelstatenkamer van het Duitse parlement, was in maart een ongekende situatie ontstaan. De CDU/CSU wilde uit electoraal-tactische overwegingen de nieuwe immigratiewet per se tegenhouden, ook al ligt de strenge aanpak van asielzoekers in de wet en het toelaten van vakkrachten dicht bij haar opvattingen.

Of de wet er door kwam, hing op de stemmen van Brandenburg, waar SPD en CDU regeren in een 'grote coalitie'. De twee vertegenwoordigers van de deelstaat, premier Stolpe (SPD) en vice-premier Schönbohm (CDU) gaven verschillende stemmen af, wat de stem ongeldig maakte.

De voorzitter van het gremium, de Berlijnse burgemeester Wowereit (SPD), vroeg het nog een keer aan Stolpe en telde het antwoord als ja. De CDU-gedelegeerden liepen kwaad de zaal uit. Ze spoorden president Rau aan de wet niet te ondertekenen.

Rau heeft dat nu toch gedaan. Naar eigen zeggen kan hij alleen weigeren te tekenen als de wet de grondwet duidelijk schendt. Rau voegde een ongewoon scherpe veroordeling toe van beide partijen in het Bondsraad-drama, die de procedure hebben misbruikt om politieke strijd uit te vechten.

Meer over