Rapport uit 2007: zendmast was onveilig

Alticom, de exploitant van onder meer de masten in IJsselstein en Hoogersmilde, heeft in 2007 gewaarschuwd dat de situatie op de mast onveilig was. Dit staat in een rapport dat in handen van de NOS is.

De zendmast. Beeld ANP
De zendmast.Beeld ANP

In het rapport wordt gewaarschuwd voor 'valgevaar' en 'elektrocutie' vanwege de hoeveelheid bedrijven die toegang hebben tot de zendmast. Ook zou er 'elektrocutie- en verbrandingsgevaar' zijn, omdat zendantennes soms niet te onderscheiden zijn van mastconstructies en er sprake is van zendapparatuur met hoge vermogens.

Verschillende partijen
De zendmasten in Nederland zijn eigendom van verschillende partijen, en al deze partijen kunnen werkzaamheden uitvoeren aan de masten en de torens. Door gebrek aan afspraken tussen de partijen, ontstonden er volgens Alticom 'reële veiligheidsrisico's'.

'Bij het voorbereiden en uitvoeren van werkzaamheden op hoge masten en torens is het voor de veiligheid essentieel met alle betrokken partijen een aantal coördinerende afspraken te maken. Helaas moet ik constateren, dat nog niet altijd vooraf kan worden vastgesteld of werkzaamheden veilig plaatsvinden. Nog te vaak wordt Alticom verrast door onaangemelde werkzaamheden die soms gelijktijdig plaatsvinden op dezelfde locaties. Dit vormt niet alleen een onaangename verrassing, maar dit kan ook voor risico's zorgen', zo schrijft Herman Naarding van Alticom.

Het dikke betonnen gedeelte, het deel dat nog overeind staat, is van Alticom en staat op een terrein van KPN, de vroegere eigenaar van de toren. De stalen spriet die na de brand is geknakt, is van NOVEC. Dit bedrijf valt onder moederbedrijf TenneT dat ook de hoogspanningsmasten in ons land beheert. Het zenderpark wordt beheerd door Broadcast Partners. Plekken in de toren worden gehuurd door de publieke zenders Radio 1 tot en met 4, regionale omroepen, commerciële omroepen zoals Sky radio, Slam FM, Q Music, maar ook aanbieders van mobiele telefonie, dataverkeer en semafoonnetwerken.

Het is niet bekend of er maatregelen zijn getroffen na het rapport.

Brand
Gisteren stortte de circa 200 meter hoge stalen constructie van de televisiezendmast in het Drentse Hoogersmilde in nadat er brand was uitgebroken. Eerder op de dag was ook al brand in de zendmast van IJsselstein. Er zijn geen gewonden gevallen. De bewoners van de boerderij nabij de ingestorte mast mogen nog niet naar huis omdat het gebied waarin de boerderij zich bevindt nog te onveilig is.

De bluswerkzaamheden werden rond middernacht beëindigd. Zodra het gebied rondom de toren veilig wordt bevonden, beginnen de technische onderzoeken. De grootste problemen met de ontvangst van radiozenders is inmiddels voorbij. Met het plaatsen van noodzenders in uitzendmasten zijn in de meeste delen van het land weer een of meer publieke radiozenders te ontvangen. In de komende dagen wordt een noodmast geplaatst op een terrein van Defensie in Assen.

De brand in de zendmast in IJsselstein is veroorzaakt door een oververhitte kabel. Waardoor de kabel oververhit raakte, kon de woordvoerder van NOVEC niet zeggen. 'Het onderzoek duurt nog wel een tijdje.'

De woordvoerder sprak van een bizarre situatie dat bij twee zendmasten zo kort na elkaar brand uitbrak. 'Een zender die uitvalt is op te vangen door noodzenders, maar twee tegelijk is lastig.' De zegsman verwacht dat de mast in de loop van het weekeinde weer volledig operationeel is.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over