Rapport: Japan onderschatte risico's voor kerncentrales

Japan onderschatte het risico op een tsunami bij diverse kerncentrales. Dat heeft de internationale atoomwaakhond IAE vandaag laten weten, vooruitlopend op de uitslag van een onderzoek.

ANP/Redactie
Medewerkers van het internationaal atoomgezelschap bezoeken de beschadigde kerncentrale Fukushima. © ANP Beeld
Medewerkers van het internationaal atoomgezelschap bezoeken de beschadigde kerncentrale Fukushima. © ANP

Japan werd op 11 maart getroffen door een beving en tsunami, die een nucleaire ramp veroorzaakten. De kerncentrale Fukushima I liep grote schade op. Er waren in totaal drie meltdowns in de reactoren.

Volgens IAE moeten er maatregelen worden genomen voor bescherming tegen alle mogelijke natuurrampen. Ook adviseert het orgaan de regering om de gezondheid van de Japanners goed in de gaten te blijven houden.

Het volledige rapport wordt binnen enkele weken gepresenteerd.

Een medewerker van premier Naoto Kan heeft het rapport vandaag al namens de Japanse regering in ontvangst genomen. Hij zei dat de veiligheidsvoorschriften worden herzien.

Sinds de ramp zijn 19 van de 54 kerncentrales nog in bedrijf. Functionarissen hebben gezegd dat in het slechtste geval alle reactors in Japan halverwege 2012 gesloten zouden kunnen worden. Dan zou het land 30 procent minder energie opwekken, wat weer zou leiden tot het structureel rantsoeneren van energie.

Na de aardbeving en de tsunami hadden de energieleveranciers de stroom op rantsoen gedaan voor onder meer de miljoenenstad Tokio en het oosten van het land.

Meer over