Randstad-topman blijkt ontslagen

AMSTERDAM - Geen onvertogen woord afgelopen donderdag bij het laatste optreden van topman Ben Noteboom van uitzendconcern Randstad. Integendeel: de afzwaaiende baas kreeg feestelijk een ingelijst Randstad-aandeel cadeau, met een handtekening van oprichter Frits Goldschmeding. Maar nu blijkt Noteboom opeens ontslagen te zijn.

Althans, dat stelde Randstad vrijdag na vragen van RTL Z over de vertrekregeling van Noteboom. De oud-baas krijgt twee jaarsalarissen van bijna een miljoen euro mee. Met wat extra's voor onder meer pensioen en opties telt dat op tot zo'n 2,5 miljoen euro, met recht een 'gouden parachute'.

Volgens de regels van goed bedrijfsbestuur is een vertrekpremie alleen aan de orde als een bestuurder gedwongen moet vertrekken. Afgelopen oktober, toen de wisseling bekend werd gemaakt, bleek daar niks van. Noteboom sprak gewoon met de pers en zijn in alle rust benoemde opvolger stond al klaar, in de persoon van medebestuurder Jacques van den Broek. Maar vrijdag meldde Randstad na vragen over de vertrekpremie dat Noteboom is ontslagen. Hij wilde zelf door, maar de raad van commissarissen vond het na elf jaar tijd voor een ander. Volgens Randstad is het vertrek daarna 'in goed overleg afgehandeld'.

Mocht Noteboom gedwongen zijn te vertrekken, dan is één jaarsalaris mee het maximum. Maar volgens Randstad had de baas ook nog een jaar opzegtermijn in zijn contract staan. Die moest worden afgekocht. Noteboom (55) wordt na zijn vertrek - naast de premie - dus nog een jaar doorbetaald.

De VEB noemt dat een 'truc'. De beleggersvereniging wil opheldering van Randstad over het 2,5 miljoen euro kostende vertrek. Misschien kan Randstad-commissaris Jaap Winter helpen. Hij zat in de commissie-Tabaksblat, die de regels voor goed bedrijfsbestuur vaststelde.

undefined

Meer over