Ramp

NATUURLIJK denk ik bij het woord 'watersnoodramp' altijd ogenblikkelijk: Tuindorp-Oostzaan, 1960...

ROB VREEKEN

De elfduizend inwoners van de wijk in Amsterdam-Noord konden een week hun ondergelopen huizen niet in, nadat een dijk naast Zijkanaal H op 14 januari was doorgebroken.

Mijn vader, lokaal journalist, deed dagelijks in De Zaanlander bloedstollend verslag. Elke ochtend trok hij laarzen aan van - in mijn kinderherinnering - Klein Duimpje-achtig formaat. Heldhaftig tufte hij op de brommer naar het rampgebied. 's Avonds kwam hij, met de modder nog aan jas en laarzen, terug en verhaalde aan de eettafel met nagloeiende wangen over de humanitaire noodtoestand waaraan hij als bevoorrechte deel had mogen hebben. Het was zijn finest hour als reporter.

Huisvrouwen in Hilversum maakten hulppakketten klaar. Het leger, binnen twintig minuten ter plekke, redde honderden katten en parkieten het leven. Niemand verdronk. De KNVB schonk een deel van de toto-opbrengst aan de Tuindorpers.

Geluk, jongens en meisjes, was toen heel gewoon.

'Nog altijd zijn de inwoners van Tuindorp-Oostzaan trots op ''hun'' overstroming', lees ik in de Volkskrant van 14 januari 1995, wanneer een fototentoonstelling over de ramp wordt geopend. 'De ongekende saamhorigheid die de wateroverlast ontketende, vinden de bewoners na 35 jaar nog steeds het belangrijkste.'

Daarom gun ik de Drenthen en Groningers hun overstroming van harte.

Ik gun het ook Relus ter Beek, commissaris in Drenthe, wiens klacht over de laatkomende militairen werd gebracht op die mij vertrouwde toon van gloeiende wangen en bemodderde laarzen. Zijn fijnste uur.

Jan Terlouw gaf in januari 1995 aandoenlijk openhartig toe dat de evacuatie van het rivierengebied het mooiste en opwindendste was dat hij als commissaris van de koningin in Gelderland ooit had meegemaakt.

De koningin zélf intussen geeft de inwoners van de getroffen gebieden een aandacht waarvan wij in de rest van het land alleen kunnen dromen. Haar programma, zoals gistermorgen verspreid door de Rijksvoorlichtingsdienst:

- Provinciaal Coördinatiecentrum Groningen (09.30)

- Hoornsedijk (10.00)

- dijk langs het Winschoterdiep (10.20)

- Beersterbrug te Winschoten (10.50)

- wijk Noord in Winschoten (11.00). Enzovoort, zonder lunch en onvermoeibaar, tot aan 15.00 uur: bezoek aan akkerbouwbedrijf van de fam. Van der Linden, Urkerweg.

Het kabinet heeft intussen besloten de oogstschade voor 70 procent te vergoeden, de inboedelschade van particulieren voor 90 procent. Iedereen die wel eens een gestolen fototoestel van de verzekering vergoed heeft gekregen, weet wat dat betekent: kassa!

De saamhorigheid onder de inwoners van het Noorden zal in het jaar 2033 nog even ongekend zijn als in Tuindorp-Oostzaan. Elke provincie, vind ik, heeft daarom van overheidswege recht op één overstroming in de vijf jaar.

Rob Vreeken

Meer over