Rampvliegtuig België crashte al eerder

Het vliegtuig dat zaterdag crashte in de buurt van Namen in België, waardoor elf mensen om het leven kwamen, was 13 jaar geleden ook al betrokken bij een ongeval. De Pilatus PC-6 Turbo Porter stortte indertijd neer in Moorsele in West-Vlaanderen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft de Air Accident Investigation Unit (AAIU), de organisatie die in België luchtvaartongevallen onderzoekt, zondag laten weten. Luc Blendeman van de AAIU noemt de eerdere crash niet 'noodzakelijk relevant' voor het ongeval van zaterdag.

Bij het eerdere ongeval vielen ongeveer tien gewonden. ,,Het kan om een ongelukkig toeval gaan. Eenmaal hersteld, heeft het toestel een staat van luchtwaardigheid identiek aan dat van een toestel dat nooit een ongeval had', zegt hij.

De Pilatus PC-6 Turbo Porter stortte zaterdagmiddag neer in een veld in Fernelmont bij Namen. Aan boord waren tien parachutisten en de piloot, die voor de eerste vlucht van een jonge vrouw in de lucht waren. Alle inzittenden kwamen om.

Het toestel was rond half 4 vertrokken vanaf een vliegveld bij Temploux, dat ook in de buurt van Namen ligt. De parachutisten, die aangesloten waren bij de lokale club, zouden in de omgeving van Fernelmont worden gedropt. 'Het waren actieve leden. Ze waren hier bijna elk weekeinde', zei Angel Aguado van de parachuteclub in Namen tegen de Vlaamse zender VRT.

Bij het toestel zijn geopende parachutes gevonden. Dat bewijst dat enkele inzittenden zich probeerden te redden door uit het vliegtuig te springen, aldus burgemeester Jean-Claude Nihoul van Fernelmont. Kort na het neerstorten vloog het toestel in brand. Onder anderen de Belgische premier Elio Di Rupo betuigde zijn medeleven. 'Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en nabestaanden', twitterde hij.

Oorzaak nog niet bekend
De oorzaak van de crash was zondag nog niet bekend. Burgemeester Maxime Prévot van Namen zei zaterdag dat het erop lijkt dat het vliegtuig een vleugel verloor en begon rond te draaien, waarna het neerstortte.

De identificatie van de slachtoffers is zondagochtend begonnen. Nabestaanden van de slachtoffers hebben zondagmiddag de plek bezocht waar het vliegtuig is neergestort.

De Naamse Paraclub heeft laten weten dat het uit respect voor de slachtoffers van de crash dit jaar geen sprongen meer doet vanaf het vliegveld van Temploux.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over