Ramos-Horta blijft in Oost-Timor

DILI (ANP) - De Oost-Timorese president José Ramos-Horta heeft vrijdag besloten zijn ambt niet op te geven om de nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties te worden. Hij vindt dat zijn vertrek ,,,een onterechte last'' voor zijn land zou zijn.

Het vertrek van Ramos-Horta zou in Oost-Timor hebben geleid tot nieuwe verkiezingen. De bevolking van het land moest in 2007 al drie keer naar de stembus en de president wil de kiezers niet wederom oproepen. Daarnaast brengen verkiezingen onstabiliteit met zich en de Oost-Timorezen verdienen een periode van rust, vindt Ramos-Horta.

De president stelde dat veel mensen hem hebben gevraagd Louise Arbour op te volgen voor de hoge VN-functie. Landen als Australië, Portugal en Brazilië hadden hem graag gezien als de nieuwe Hoge Commissaris. De Canadese Arbour stapt eind deze maand op.

De 58-jarige Ramos-Horta won in mei vorig jaar de presidentsverkiezingen in zijn land. In 1996 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. In februari raakte Ramos-Horta zwaar gewond door een aanslag van rebellen in de hoofdstad Dili. Na een medische behandeling van meer dan twee maanden in het Australische Darwin keerde de president in april terug in zijn land.

Meer over