Rammstein afsluiter Pinkpop 2002

De Duitse 'shock metal'-formatie Rammstein sluit op Pinkstermaandag 20 mei het Pinkpop-festival af. Dat maakte festivaldirecteur Jan Smeets gisteren bekend tijdens een persconferentie in het Amsterdamse Paradiso....

In Paradiso werd een flink deel van de Pinkpop-programmering onthuld. De openingsavond van de drieëndertigste editie, zaterdag 18 mei, wordt afgesloten door de Amerikaanse rockband Live. Op zondag is de Engelse dance-formatie Faithless de hoofdact. Beide groepen vulden afgelopen jaar, net als Rammstein, drie avonden een grote Nederlandse popzaal. Faithless en Live traden al eerder op in Landgraaf. Voor het eerst zal elke avond worden afgesloten door een grote publiekstrekker op het Zuidpodium, het grootste van de drie Pinkpop-podia.

Het publiek kon, zoals elk jaar, per e-mail of briefkaart een 'gouden tip' geven. Zeven groepen uit de publieks-top tien zijn gecontracteerd: de Engelse gitaarband Muse (2), de Amerikaanse nu metal-formatie System Of A Down (3), het Haagse Kane (4), Rammstein (5), Live (6), Faithless (7) en de Nederlandse rockband Di-Rect (10). De absolute publieksfavoriet, de Amerikaanse nu metal-band Linkin Park, kon niet worden vastgelegd.

Het Pinkpop-publiek wil en krijgt vooral gitaarrock voorgeschoteld. Zo zullen de Engelse band Bush (eveneens een oude bekende op Pinkpop), P.O.D., Black Rebel Motorcycle Club en Lenny Kravitz optreden. Pinkpop zou nog onderhandelen met de New Yorkse band The Strokes.

De komst van Heather Nova, Jewel, Starsailor en Super Furry Animals werd bevestigd. Groove Armada, Lamb en Zero 7 zijn naast publiekstrekker Faithless de enige tot dusver vastgelegde dance-acts. Ook is er soul van Macy Gray en latin pop van Sergent Garcia.

Het Nederlandse contingent bestaat uit Def P & Beatbusters, gitaarbands After Forever, Racoon, Di-Rect, Kane en Daryll-Ann, reggaegroep Beef! en rapper E-Life. Gitaarband Millionaire en zangeres An Pierlé zijn de eerste Vlaamse namen.

De kaartverkoop voor Pinkpop 2002 begint zaterdag.

Meer over