'Ramkrakers' gaan vrijuit door fout officier justitie

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag twee vermeende 'ramkrakers' op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft volgens het hof zijn recht op vervolging van het tweetal verspeeld omdat de officier van justitie F....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De twee verdachten, Harry G. en Rob H., waren eerder door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 3,5 en 4,5 jaar. Zij waren schuldig bevonden aan een reeks ramkraken, waarbij met gestolen auto's werd ingeramd op winkelpuien en de winkels vervolens werden leeggehaald.

Harry G. was ook informant van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de Amsterdamse politie. Hij had CID'ers verteld dat een vriendin van hem, Irma M., zou beschikken over een videoband waarmee een officier van justitie werd gechanteerd. De officier zou heimelijk zijn gefilmd tijdens een bezoek aan het Amsterdamse bordeel Satyricon. De CID onderzocht die tip serieus, omdat sinds 1994 steeds vertrouwelijke informatie van het Amsterdamse OM in het criminele milieu was opgedoken.

Volgens G. wisten de CID'ers van de ramkraken, maar grepen zij niet in omdat ze de jacht op de videoband belangrijker vonden. De opname is nooit gevonden. G. en H. werden vorig jaar kort na een ramkraak gearresteerd.

De betrokken CID'ers werden tijdens het hoger beroep als getuige opgeroepen. Zij weigerden vragen te beantwoorden omdat zij daartoe opdracht hadden gekregen van officier Teeven, die verantwoordelijk is voor de CID. Dinsdag werd Teeven zelf door het hof ondervraagd. Hij gaf toen toe de CID'ers opdracht te hebben gegeven te zwijgen. De officier wilde niet dat de identiteit van informanten in gevaar zou komen.

Het gerechtshof wees erop dat de twee verdachten uitvoerig hadden verhaald over de contacten met de CID. Desondanks meende Teeven dat hij op sommige vragen geen antwoord kon geven. Het hof acht dit in strijd met de beginselen van een goede procesorde en verklaarde het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk, waardoor G. en H. op vrije voeten kwamen.

Meer over