Rally op beurzen weet van geen wijken

De rally op de Amerikaanse beurzen gaat maar door. De grote indices stegen woensdag verder nadat ze vorige week al records hadden gebroken, en ook dinsdag in de plus waren geëindigd....

Van onze verslaggever

De Nasdaq - graadmeter van de technologiesector - staat dit jaar al op een winst van bijna 40 procent. En dat na een dramatisch begin van het jaar. Gisteren klom de index met 0,6 procent tot 1852,90 punten. De bredere indices Dow Jones en S & P 500 doen het een stuk rustiger aan, maar ook daar staan forse plussen voor het jaar op het bord. Woensdag boekten ze stijgingen van respectievelijk 0,5 procent (de Dow Jones, op 9568,46 punten) en 0,4 procent (S & P, tot 1026,27 punten).

'Het gevoel is dat Amerikaanse bedrijven er bijzonder goed voorstaan', was de verklaring van een vermogensbeheerder tegenover het persbureau Bloomberg. 'Niemand wil achterblijven.'

Vooral technologiebedrijven moeten van die groeispurt gaan profiteren, blijkt uit de koerswinsten die deze sector boekt. De hoop dat bedrijven meer computers, programmatuur en netwerken gaan kopen heeft de koers van bedrijven als Oracle en Cisco opgestuwd.

Woensdag was Microsoft bijvoorbeeld een veelgevraagd aandeel. Een analist van Credit Suisse First Boston schreef een positief rapport over aantrekkende softwareverkopen, en de koers van Microsoft steeg 3,8 procent tot 28,30 dollar. Cisco meldde meer orders in augustus dan verwacht, overigens zonder daarbij de exacte getallen te noemen. Voilà: een winst van 3,3 procent op de beurs.

General Electric, naar beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, profiteerde net als Microsoft van optimistische analisten. Volgens JP Morgan gaat GE's dochter NBC profiteren van de overname van de Amerikaanse entertainment-activiteiten van Vivendi. Ook dat viel in goede aarde: GE klom 2,2 procent tot 31,10 dollar.

Meer over