Raketten treffen noorden van Israël

Niemand eist verantwoordelijkheid voor raketten op...

CAÏRO/JERUZALEM Op het noorden van Israël zijn donderdag zeker twee Katjoesja-raketten afgevuurd. Door de aanval en de Israëlische reactie met artillerievuur nam de vrees toe dat het conflict in Gaza zich kan uitbreiden naar andere delen van het Midden-Oosten. Maar het lijkt een incident te zijn geweest. Niemand heeft de beschieting opgeëist.

De raketten troffen de Israëlische kustplaats Nahariya rond acht uur in de ochtend. De aanval trof de tweede verdieping van een bejaardenhuis, waar de slaapvertrekken zijn.

Maar de meeste bewoners bevonden zich in de ontbijtzaal. Er vielen twee lichtgewonden. Bij de daaropvolgende Israëlische beschieting van de lanceerplek vielen geen slachtoffers.

De Libanese premier Fouad Siniora heeft de aanval veroordeeld en zei dat die gericht was tegen de stabiliteit van Libanon. De daders wilden Libanon in een situatie meeslepen ‘die het Israëlische plan dient en niet de belangen van Libanon.’ De Libanese regering heeft de raketaanval een schending genoemd van VN-resolutie 1701, die een einde maakte aan de oorlog in 2006.

Ook Israël lijkt het bij een enkele vergelding te willen laten. ‘Wij beschouwen het als een op zich zelf staande gebeurtenis, die voorspelbaar was’, heeft minister Isaac Herzog gezegd tijdens een bezoek aan Ashkelon, de stad in Zuid-Israël die door Hamas met raketten onder vuur wordt genomen.

Hezbollah, waarmee Israël in 2006 oorlog voerde, ontkende betrokkenheid bij de raketaanval. In Libanon wordt gespeculeerd dat een Palestijnse groep, de PFLP-GC met hoofdkwartier heeft in Damascus, achter de aanval zat.

De regering in Beiroet heeft weinig invloed in zaken die met Israël te maken hebben. De versterkte vredesmacht Unifil patrouilleert in het zuiden van Libanon en ook het leger is daar sinds 2006 weliswaar weer aanwezig, maar in de praktijk controleert Hezbollah het gebied.

De regering, waar Hezbollah deel van uitmaakt, wordt gedomineerd door anti-Syrische tegenstanders van de beweging. In juni worden verkiezingen gehouden waarbij Hebzollah en haar pro-Syrische bondgenoten kunnen winnen.

De opstelling van Hezbollah in de Gaza-oorlog wordt deels beïnvloed door de naderende verkiezingen, menen analisten in Beiroet. Of de beweging belang heeft bij rust in het land of juist niet, is moeilijk te zeggen.

Hezbollah heeft het Israëlische optreden in Gaza fel veroordeeld en zijn strijders in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Hezbollahleider Hassan Nasrallah heeft woensdag gezegd dat de beweging ‘alle mogelijkheden’ openhoudt.

Nasrallah sloot nadrukkelijk een offensief van Hezbollah tegen Israël niet uit en waarschuwde Israël dat de oorlog 2006 op een ‘picknick’ zou lijken als het Hezbollah zou aanvallen.

Nasrallah richtte zijn pijlen echter vooral op de Arabische leiders die hij beschuldigt van collaboratie met Israël.

Meer over