Raffarin stapt op, De Villepin nieuwe Franse premier

De Franse president Jacques Chirac heeft dinsdagochtend Dominique de Villepin benoemd tot premier. De 51-jarige minister van Binnenlandse Zaken volgt Jean-Pierre Raffarin op, die dinsdag zijn aftreden bekendmaakte.

Video: Raffarin dient zijn ontslag in

Raffarin zag zich genoopt af te treden na de gevoelige nederlaag die zijn regering zondag leed bij het referendum over de Europese grondwet. Een duidelijke meerderheid van de Franse kiezers wees de grondwet af.

Raffarin diende zijn ontslag in bij president Jacques Chirac, en die heeft dat geaccepteerd, zo maakte hij in een persconferentie bekend. ‘Ik heb altijd het belang van Frankrijk voor ogen gehad’, aldus Raffarin. Hij roemde zijn maatregelen op gebied van misdaadbestrijding, de economie, onderwijs en veiligheid. Op de persconferentie wenste hij zijn opvolger veel succes.

Voor het aftreden officieel werd bekendgemaakt, schudde Raffarin Chirac op de trappen van het presidentieel paleis in Parijs de hand. De ontmoeting tussen het tweetal had 55 minuten geduurd.

Nicolas Sarkozy, de leider van de Franse regeringspartij UMP, wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Volgens welingelichte bronnen volgt Sarkozy daarmee Dominique de Villepin op, die dinsdag werd benoemd tot nieuwe premier. Sarkozy werd eerder ook getipt voor die functie.

Het aftreden van de 56-jarige Raffarin werd al algemeen verwacht. De president maakte zondagavond al duidelijk dat er deze week een regeringswisseling komt: ‘Er komt een nieuwe impuls op regeringsniveau’.

Chirac benoemde Raffarin na zijn verkiezingszege in 2002 tot premier. Hij is echter zeer impopulair. Opiniepeilingen lieten de laatste maanden zien dat in de recente geschiedenis van Frankrijk geen enkele premier zo ongeliefd is geweest.

De Villepin was tot dinsdag minister van Binnenlandse Zaken en zat daarvoor op Buitenlandse Zaken.

Meer over