Radiostations verhevigen strijd om FM-zenders

'Ze zijn gek', zegt hoofdredacteur Piet van Tellingen van het Radio 1 Journaal. 'Die Erik de Zwart is een man met een grote brutaliteit....

Radio 538 ('The station of a young generation') van dj-directeur Erik de Zwart heeft het particuliere bureau Broadcast Partners een onderzoek laten doen naar de ontvangstkwaliteit van Radio 1. Dit als reactie op een onderzoek van de beheerder van het Nederlandse zenderpark Nozema, die had geconstateerd dat Radio 1 op de FM slecht te ontvangen is in Het Gooi, Utrecht en Amersfoort.

Volgens Broadcast Partners is er niks aan de hand met de ontvangst van Radio 1 in het genoemde gebied. Nozema's normen zijn van toepassing op verouderde autoradio's. Met een moderne radio, 'laag geprijsd', is het station overal in Nederland te ontvangen.

Het zijn speldeprikken in de niet aflatende strijd om het zogenoemde FM-H-net. Deze zomer raakte Radio 1 twee FM-zenders kwijt, waarvan één aan Radio 538. Het onlangs uitgevoerde onderzoek van Nozema onderstreepte nog eens waar de NOS al bang voor was: in de beluistering van de zender was een gat gevallen in de provincie Utrecht.

In de politiek, tot in de hoogste regionen, weet Van Tellingen, zitten nogal wat fans van de middengolf. In hun huisje in de Ardennen of in de badkamer luisteren ze via deze golflengte naar de nieuwszender. Hij is er helemaal niet gerust op dat kamerleden, voor de keus gesteld Radio 1 op FM of middengolf, voor de veel beter beluisterde FM zullen kiezen.

Meer over