Radioromantiek uit de tijd van de etherpiraten

Musical


Herinnert u zich deze nog?!


Feest van herkenning dankzij lekkere jingles en oude hits.

ROTTERDAM -Het verzuilde Hilversum rommelde in de jaren zestig maar wat aan voor de jonge luisteraar die de nieuwste Engelse en Amerikaanse popmuziek wilde horen. Zeepiraat Veronica pakte het met een vloedgolf aan nieuwe hits, horizontale programmering, catchy jingles, de top-40, snelle deejays en klantgerichte acties als de Veronica Drive In Show heel wat slimmer aan.


Radioromantiek voor de 50-plusser uit westelijk Nederland, want in het Oosten en Limburg was Radio Veronica nauwelijks te ontvangen. Daar moest de nieuwsgierige tiener het doen met Radio Luxemburg.


Na Route 66 en Dromen zijn bedrog is Herinnert u zich deze nog?! (de kreet waarmee op Radio Veronica een 'gouwe ouwe' werd aangekondigd) de derde musical van Harry Kies Theaterprodukties met pop- en rockmuziek als uitgangspunt. De voormalige cabaretproducent Harry Kies heeft er ook nu weer voor gezorgd dat het niet alleen een rondje langs de jukebox is geworden.


Scriptschrijver Dick van den Heuvel, die momenteel aan een musical over Ramses Shaffy werkt, heeft de gedetailleerde lineaire geschiedenis van de zeepiraat gemeden. Daarom horen we niets van de rauwe zakenman van het eerste uur Bull Verwey, befaamde diskjockeys als Joost den Draaijer (Willem van Kooten) en Lex Harding, de woeste storm die het zendschip in 1973 op het strand van Scheveningen kwakte en de bomaanslag van Veronica op concurrent Radio Noordzee.


Dat is geen gemis, want het alternatief is sterk. We zien huiselijke twisten in een Amsterdams gezin, met een starre, grofgebekte Amsterdamse communist (grandioos serieus-cabaretesk gespeeld door Richard Groenendijk) tegenover zijn dochter (Annick Boer), die in een koekfabriek werkt en pogingen doet om een muziekcarrière op te bouwen. Als hij de relatie met zijn dochter grondig heeft verpest, merkt hij dat veel idealen van de rebelse jongeren niet zo ver verwijderd zijn van zijn communistische droom.


Het zangeresje komt in contact met dj Ronnie Vega, die de grote lijnen van de Veronica-geschiedenis vertegenwoordigt: van de pionierstijd tot een instituut waar het dj-ego en de belangen van de muziekuitgeverijen steeds belangrijker worden.


Het verhaal speelt zich af tegen een mooi decor van oude radio's in de herinnering van discjockey Ronnie Vega. Hij bladert door zijn plakboek, terwijl de slopers bezig zijn om zijn huis af te breken.


De verhuizer die Vega uit zijn stoel probeert te krijgen voordat hij door de sloophamer wordt vermorzeld, kijkt ook even in het plakboek en springt dan 50 jaar terug in de tijd om de carrière van Vega als verteller te begeleiden. Die tijdsprong doet in het begin wat knullig en kinderachtig aan, maar gaandeweg wordt daar behendig overheen gespeeld. Daarbij horen we een slimme mix van jarenzestig en -zeventig hits, hertalingen om het verhaal verder te loodsen, en nummers die in sfeer dicht tegen toppers uit die tijd aanschuren.


Het vlotte script wordt naar een nog hoger niveau getild door de cast waarin geen enkele misser zit, met een paar echte klasbakken: Martin van Waardenberg is een geestig zakelijke Rob Out, de baas van het spul, en Annick Boer onderstreept met haar terloopse komisch-onderkoelde spel haar enorme talent. Ook geschikt voor jeugdige kijkers.


Patrick van den Hanenberg


Meer over