Radio en televisie zondag

Brammetje Baas

9.00-10.15 uur Ned 3


(Anna van der Heide, 2012) Brammetje Baas portretteert zo'n kind op wie het schoolsysteem niet berekend is. Zo'n jongetje dat gekmakend tegen zijn bord blijft tikken omdat hij muziek hoort in zijn hoofd, en zijn benen niet stil kan houden omdat die 'gemaakt zijn om te bewegen'.


Coen van Overdam mag ontwapenend zijn als Brammetje, debuterend regisseur Anna van der Heide laat wel degelijk zien hoe ontzettend irritant het gedrag van zo'n kind kan zijn. Tegelijkertijd weet ze alles wat hij doet volstrekt logisch te maken, en worden Brammetjes frustraties knap invoelbaar. Van der Heide laat Brammetjes gedachten letterlijk door het beeld tuimelen, vaak in de vorm van de leuke animaties van Balder Westein.


March of the Penguins

18.20-20.00 uur RTL 5


(Luc Jacquet, 2005) Hitdocumentaire over de zware eerste maanden van een pinguïngezin, waarbij een sterke nadruk op de zware tochten over het ijs wordt gelegd. De schoonheid van de opnames is onderweg even eenvoudig als volmaakt. De lucht is blauw, het ijs is wit en de vlekkeloos zwart-witte kostuums van de pinguins, met alleen een beetje kleur bij de ogen, steken er fraai bij af. Het zijn bovendien dieren waarvan elke beweging, elke stap, een verbazingwekkend menselijke expressiviteit heeft. Er valt veel op de documentaire aan te merken, zoals de didactische toon. Maar die bezwaren blijken uiteindelijk irrelevant, omdat alle keizerspinguïns, vanaf het moment dat hun snavel het ei breekt, natuurlijk charismatische filmsterren zijn.


Modern Times / The Kid

20.15 uur / 22.40 uur Arte


(Charles Chaplin, 1936 / 1921) Een lange Chaplin-avond op Arte, met onder meer deze klassiekers. In Modern Times blijkt 'The Tramp', zoals Chaplins vagebond-personage altijd wordt genoemd, niet geschikt om mee te draaien in de mallemolen van de moderne maatschappij. Alleen al de scène waarin hij in de fabriek tussen de raderen van de machine belandt, is het kijken waard. De film is grotendeels zwijgend, met prachtige geluidseffecten en muziek van Chaplin zelf. De grootmeester voorzag ook The Kid, zijn eerste lange speelfilm, van muziek: koddige klanken worden afgewisseld met zwierende violen, in deze oprecht en vaak erg grappige sentimentele komedie waarin The Tramp zich vaderlijk over een schattige vondeling ontfermt.


Marathoninterview

20.04 uur Radio 1


Ellen van Dalen ontvangt drie uur lang econoom Coen Teulings (54), die afgelopen lente na zeven jaar afscheid nam als directeur van het Centraal Planbureau. Teulings vertelt over zijn PvdA-achtergrond en bespreekt de Europese economische en politieke crisis.


Top 2000 a gogo

19.30 uur Ned 3


Modeontwerper Hans Ubbink brengt op de klanken van David Bowies Rebel een pleidooi voor dwarsigheid en creativiteit. Daarnaast een reportage over singer-songwriter Jim Weatherly en hoe Farrah Fawcett hem inspireerde tot het schrijven van Midnight train to Georgia.


Opium

19.35 uur Ned 2


Cornald Maas bespreekt het succes van musical Soldaat van Oranje, de langst lopende Nederlandse theaterproductie en nog altijd avond aan avond uitverkocht. Onder andere hoofdrolspeler Matteo van der Grijn en regisseur Theu Boermans komen aan het woord.


Michael Palin in Wyeth's World

22.00 uur BBC 2


Michael Palin reist naar Pennsylvania en Maine, op zoek naar de verhalen achter het werk van de schilder Andrew Wyeth. Palin spreekt met vrienden, familieleden en Helga, de buurvrouw die Wyeth tussen 1971-1985 in 247 studies portretteerde.

Meer over