Radio 1

Over een paar uur is duidelijk of de Radio 1 Sportzomer ook commercieel een succes is: vandaag worden de luistercijfers over mei en juni bekendgemaakt. En op 8 juni veranderde het gewone Radio 1 in de Radio 1 Sportzomer, een concept dat deels werd bedacht om de luisteraars terug te halen die vorig jaar zijn weggelopen na de brand in de zendmasten en het daaruit voortvloeiende geklungel met slechte ontvangsten.

In afwachting van die cijfers alvast zes redenen waarom de Radio 1 Sportzomer, dat zijn laatste week beleeft, naadloos moet overgaan in de Radio 1 Sportherfst, daarna in de Radio 1 Sportwinter, vervolgens in de Radio 1 Sportlente en tot slot weer in de Radio 1 Sportzomer.

1. De Radio 1 Sportzomer gaat niet over sport.

De Radio 1 Sportzomer behandelt sport alsof het normaal nieuws betreft. Geen geschreeuw en overspannen gedoe; gewoon wat uitslagen, een paar interviewtjes en dan hop, door naar Syrië of de aanslag in Milwaukee. Het lijkt daardoor wel of er deze zomer veel meer normaal nieuws is dan andere zomers. Elke keer als ik Radio 1 aanzet, hoor ik niet-sporterig nieuws langskomen. Er is dan ook geen enkele reden om na zondag met de Sportzomer te stoppen. Integendeel: zonder sport kan de Radio 1 Sportzomer alleen maar nog leuker worden. En we krijgen verkiezingen, toch ook een soort wedstrijdje.

2. De Radio 1 Sportzomer heeft goeie presentatoren.

Dat duopresentatie werkt, weten we sinds RTL ruim twintig jaar geleden het RTL Nieuws-duo Jeroen Pauw en Loretta Schrijver introduceerde. Radio 1 heeft eveneens gekozen voor setjes. Meestal een mannetje en een vrouwtje, soms een mannetje en een mannetje (een vrouwtje en een vrouwtje heb ik niet gehoord.) Jurgen van den Berg & Dione de Graaff, Lucella Carasso & Tom van 't Hek, Robbert Meeder & Herman van der Zandt: het niveau is steeds hoog en de chemie is op een wonderlijke manier altijd goed.

3. De Radio 1 Sportzomer heeft Tom van 't Hek.

Tom van 't Hek! Niet alleen een openbaring als nieuwspresentator, maar ook als pispaal: zijn dagelijkse Klaaglijn is nog beter dan die van Joost Eerdmans. Tom van 't Hek moet onze Nationale Klaagman worden. De kosten voor de gezondheidszorg zullen met sprongen teruglopen als de mensen elke dag een minuutje tegen Tom aan mogen kankeren. En Tom kan het hebben. Tom is een stuk rubber. Voor elke beller heeft hij een opgewekt 'Ja!', 'Zeker!' of 'Zo is dat!' paraat. Zijn 'Vertel! Vertel!' komt er ook heel naturel uit.

4.De Radio 1 Sportzomer is lekker voorspelbaar.

In het normale leven wordt Radio 1 deels gevuld door de NOS, maar ook door een aantal stokoude omroepverenigingen die zich van de politiek of van hun voorzitters moeten 'profileren'. Het ene uur doet de Avro iets liberaals, daarna staat de NCRV alweer te trappelen met iets menselijks. Tijdens de Radio 1 Sportzomer zit de afwisseling niet in de vorm, maar in de inhoud. En niemand valt de luisteraar lastig met achterhaalde omroepflauwekul. Nergens hoor je typische EO-dingetjes of uitgesproken Vara-gedoe. In de Radio 1 Sportzomer werken alle omroepen gebroederlijk samen.

5.Alle omroepen?

Bijna alle; alleen PowNed doet niet mee.

6.Is dat erg?

Hahaha!

undefined

Meer over