Radicale imam die terroristen prijst

Vele keren zei Bakri dat hij graag de islamitische vlag zag wapperen op het dak van Downing Street 10, maar weinig Britten namen hem serieus....

Groot-Brittannië wil de radicale imam de toegang tot het land ontzeggen, zodat sheik Omar Bakri Mohammed nooit meer terug kan komen. Minister Charles Clarke van Binnenlandse Zaken zou eind deze maand de nodige aanpassingen aan de immigratiewet rond willen hebben.

Zelf zegt Bakri, die een permanente Britse verblijfsvergunning heeft, dat hij over enkele weken gewoon weer naar zijn vrouw en zes kinderen in Londen reist. Afgelopen weekeinde vloog Bakri plotseling naar Libanon, naar eigen zeggen voor een vakantie bij zijn moeder. Maar Britse kranten weten zeker dat de 46-jarige Syriër is gevlucht omdat hij – met twee andere radicale imams – mogelijk wordt vervolgd.

Bakri zou tot moord en hoogverraad hebben aangezet door terreurdaden goed te praten. Zo zei de islamitische geestelijke dat hij geen aangifte zou doen, als hij wist dat bepaalde moslims bezig waren aanslagen voor te bereiden. Ook zei Bakri er geen moeite mee te hebben als terroristen met ‘de juiste motieven’ gijzelingsacties op Britse scholen zouden houden.

Na het bloedbad van 7 juli in Londen typeerde Bakri de vier zelfmoordenaars als de fantastic four. Na de mislukte aanslagen van 21 juli zei hij dat Groot-Brittannië deze over zichzelf had afgeroepen wegens zijn politiek in Afghanistan en Irak.

De Britse tabloid The Sun uitte de woede van veel Britten door op een foto van Bakri de kop ‘Stuur hem terug!’ te plaatsen. Vice-premier John Prescott deed dinsdag eveneens geen enkele moeite zijn antipathie jegens Bakri te verbergen. ‘Ik zeg alleen: geniet van uw vakantie. Maak er maar een lange van.’

Bakri is zich van geen kwaad bewust. En zegt nog altijd de hoop te koesteren dat Groot-Brittannië eens een islamitische staat zal worden. ‘De islamitische vlag op het dak van Downing Street 10, in de hele wereld, te zien wapperen. Dat is mijn droom.’

Graag en vaak heeft Bakri deze droom verkondigd in de twintig jaar dat hij in Groot-Brittannië woont. Het land had hem politiek asiel verleende toen hij uit Saudi-Arabië was gezet wegens zijn religieuze activiteiten. Eerder was hij vanuit Syrië naar Libanon gevlucht omdat hij met de Moslim Broederschap had deelgenomen aan een mislukte opstand tegen de Syrische president Assad.

In Groot-Brittannië mocht Bakri gewoon zijn gang gaan. Eerst als stichter van de Britse tak van de oerconservatieve Hizb ut-Tahrir, die een islamitische wereldorde – de kalifaat – propageert. Vanaf 1996, na een ruzie, als leider van de nog strengere Al-Muhajiroun.

Bakri stichtte de islamitische uitgeverij Al-Qi’lafa, manifesteerde zich als rechter in de sharia-rechtbank van Groot-Brittannië en verklaarde de oren en ogen van Osama bin Laden in de wereld te zijn. Maar slechts weinig Britten namen hem serieus.

Britse kranten doopten Bakri gekscherend de ‘Ayatollah van Tottenham’. Zijn omstreden preken in de Finsbury Park-moskee in Londen werden als de denkbeelden van een dwaas afgedaan. Tot Bakri en zijn groepering in 2001 de aanslagen van 11/9 feestelijk verwelkomden en hij een fatwa uitvaardigde tegen de Pakistaanse president Musharraf.

De Britse autoriteiten besloten Bakri’s moskee aan te pakken. Maar zelf bleef hij buiten schot. Bakri ging als rondreizende imam preken voor kleine radicale gemeenschappen in London, Leeds en Luton. En kon zo tot deze maand ongestoord ‘de oorlog tegen het Westen’ verkondigen.

Meer over