Radboud-ziekenhuis wil dit jaar geen Achmea-klanten meer aannemen

Het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen wil dit jaar geen nieuwe patiënten van Achmea meer aannemen. Achmea zou voor 2013 te weinig zorg hebben ingekocht en niet bereid zijn meer zorg bij te kopen, zo meldt de NOS.

Achmea. Beeld reuters
Achmea.Beeld reuters

Hierdoor zullen alle patiënten van Achmea-merken, onder andere Centraal Beheer, Agis, Interpolis en Zilveren Kruis, FBTO en De Friesland, in 2013 niet meer in het Radboud behandeld kunnen worden. Zij kunnen pas in 2014 weer een behandeling krijgen in het ziekenhuis.

De stop is ingegaan op 25 november en duurt tot de jaarwisseling. Het Radboudumc schat in dat enkele honderden mensen dit jaar niet worden behandeld.

Het Radboud maakt wel een uitzondering voor spoedpatiënten, kinderen en voor zorg die alleen in een academisch ziekenhuis gegeven kan worden. Ook kunnen afgewezen patiënten terecht in een ander ziekenhuis.

Onze rekening
Het Radboudumc heeft meer zorg gegeven aan Achmeaklanten dan vooraf was afgesproken met de verzekeraar. 'We zijn over het afgesproken bedrag aan zorg heen gegaan. Achmea wil het verschil niet betalen. De extra kosten zijn voor onze rekening. Een gesprek heeft tot niets geleid', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis tegen het ANP.

Volgens Achmea speelt het probleem alleen bij het Radboud-ziekenhuis. Het Radboudumc is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Meer dan 5 miljoen Nederlanders zijn verzekerd bij Achmea.

Het Radboudumc en Achmea gaan binnenkort overleggen om afspraken voor volgend jaar te maken. Dat moet herhaling voorkomen. 'Het moge duidelijk zijn dat we dit allebei geen ideale situatie vinden', zegt het Nijmeegse ziekenhuis.

Vorige week werd bekend dat Achmea de komende drie jaar zo'n 4000 banen schrapt in verband met een grote reorganisatie. Achmea heeft ongeveer 19.000 mensen in dienst.

Meer over