Racistische partij maakt comeback in Australië

De al bijna dood gewaande racistische partij One Nation heeft het afgelopen weekeinde een verrassende wederopstanding beleefd bij verkiezingen in de deelstaat West-Australië....

De verrassende uitslag heeft alle voorspellingen voor de politieke ontwikkelingen in de nabije toekomst op hun kop gezet. Zaterdag zijn er verkiezingen in Queensland, de deelstaat waar Pauline Hanson (in een van de Australische kranten aangeduid als 'Lazarus in een bloemetjesjurk') vandaan komt en waar One Nation in 1998 bijna een kwart van de stemmen veroverde.

In oktober of november worden er federale verkiezingen gehouden. Ook dan kan One Nation de conservatieve coalitie een spaak tussen de wielen steken, want de Labor-oppositie heeft een landelijke winst van slechts 0,6 procentpunt nodig om zich in het pluche te kunnen nestelen.

Hanson speelt doelbewust in op die punten waarover grote groepen kiezers het meest ontevreden zijn. Vooral op het platteland heerst onvrede over de hoge brandstofprijzen, de omzetbelasting van 10 procent die de regering-Howard vorig jaar heeft ingevoerd en de liberalisering van de zuivelindustrie, die veel boeren de kop heeft gekost.

Buiten Australië is Hanson vooral bekend om haar racistische uitspraken. Zo wil ze een eind maken aan de 'voorkeursbehandeling' van de Aborigines, de oorspronkelijke inwoners van Australië, die veelal een marginaal bestaan leiden.

Ook beweert zij dat bootvluchtelingen tyfus en andere besmettelijke ziektes meebrengen naar Australië en dat de kiezers willen dat de regering de vluchtelingenscheepjes dwingt rechtsomkeert te maken naar het land van herkomst. In de Aziatische landen in de omgeving hebben de media dan ook geschokt gereageerd op de verrassende comeback van One Nation.

De racistische partij was door de meeste Australische commentatoren al naar de mestvaalt der geschiedenis verwezen, omdat One Nation tot twee maal toe een scheuring had doorgemaakt na heftige ruzies tussen Hanson en ambitieuze partijgenoten die de leiding wilden overnemen. Bovendien had Hanson de zittende volksvertegenwoordigers van haar partij onderaan de kieslijst gezet. Dat bleek echter een meesterzet, omdat One Nation het moet hebben van kiezers die zijn uitgekeken op de gevestigde politiek.

Meer over