‘Racistische’ Australische vlag geweerd van popfeest

Sommige Australiërs vinden het tijd de driekleur te vervangen door iets veelkleurigers...

Zet de vlag van Australië aan tot racisme of is het een symbool voor alle burgers? De organisatoren van een popconcert in Sydney vinden het eerste. Ze roepen alle bezoekers op om zonder nationale vlag te komen.

Juist in de week waarin Australië zijn nationale feestdag viert, leidt dat tot een fel debat. Op Australia Day (26 januari) wordt herdacht dat de Britten in 1788 begonnen met de kolonisatie van Australië.

De organisatoren van het popfeest de Big Day Out deden hun oproep niet zomaar. Vorig jaar gaf de vlag aanleiding tot conflicten. Bezoekers moesten bij de vlag zweren dat ze echte Australiërs waren, anders zouden ze in elkaar worden geslagen. Het concert viel toen vlak na de rassenrellen op het strand van Cronulla. Daar sloegen nationalistische Australiërs, van wie sommigen gehuld in de Australische vlag, alles wat niet blank was in elkaar.

‘De Australische vlag wordt gebruikt door mensen die hun racisme vermommen als vaderlandsliefde. Dat tolereer ik niet’, zei organisator Ken West. Hij wil geen vlaggen op het festival.

De oproep aan de zestigduizend verwachte bezoekers ging premier John Howard echter te ver. Op zijn eerste werkdag na de grote vakantie trok hij meteen van leer. ‘De bewering dat de vlag moet worden geweerd, is aanstootgevend voor mij en miljoenen Australiërs.’ De nieuwe oppositieleider, Kevin Rudd, sloot zich daarbij aan.

Het debat over de betekenis van de vlag is niet nieuw. De Australische is geïnspireerd op die van het moederland Groot-Brittannië. De Union Jack is gecombineerd met de vijf sterren van het sterrenbeeld de Zuiderkruis tegen een donkerblauwe achtergrond.

Al jaren wordt de vraag gesteld of het niet tijd wordt voor een ontwerp dat het multiculturele karakter van het land weerspiegelt. Tot nu toe zonder succes. Ausflag, de organisatie die streeft naar een nieuwe vlag, zegt dat de huidige imperialistisch is en een racistische ondertoon heeft, vanwege de verwijzing naar Engeland.

De organisatoren van de Big Day Out zijn danig geschrokken van alle ophef. Op hun website zeggen ze dat iedereen met een geldig kaartje welkom is en dat ze alleen willen ontmoedigen dat bezoekers met een vlag naar het popconcert komen.

Meer over