Race om olie Noordpool begonnen

De race om de olie van de Noordpool is begonnen. Iedere grote oliemaatschappij haast zich om een stuk van deze laatste fossiele taart te bemachtigen.

AMSTERDAM - Daarmee ontvouwt zich een nieuw strijdtoneel tussen de olieindustrie en milieubeschermers. 'Er zullen ongelukken gebeuren', zegt Gert Polet, poolexpert van het Wereld Natuur Fonds. 'De risico's zijn miniem', zegt Arctisch projectleider Robert Blaauw van Shell.

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij is een vloot aan het verzamelen om in juli na jaren vertraging te beginnen met proefboringen in de Chukchi Zee en Beaufort Zee bij Alaska. Bijna alle juridische gevechten zijn in het voordeel van Shell beslecht. Het zijn de eerste offshore boringen boven Alaska in decennia. Dankzij de hoge olieprijs is het poolgebied lucratief geworden, ondanks de kosten van de boringen en de productie in de Arctische omgeving van ijs, ijsbergen, weinig infrastructuur en slecht weer.

In Rusland is de trek naar de Noordpool vorige maand ook in een stroomversnelling geraakt. President Poetin kondigde na zijn verkiezing een drastische versoepeling van het fiscale regime af, waardoor buitenlandse oliemaatschappijen de komende vijftien jaar veel minder belasting hoeven af te dragen over hun olieinkomsten.

Het Amerikaanse ExxonMobil, het Italiaanse Eni en het Noorse Statoil hebben in de weken daarna miljardendeals gesloten voor exploratie van de wateren rond Nova Zembla.

undefined

Meer over