Rabo verliest zaak-Hellendoorn

De Rabobank draait zelf op voor een schimmige constructie die het in 2001 bedacht voor de overname van pretpark Hellendoorn. Na tien jaar procederen pleit de Hoge Raad de voormalig eigenaar van Hellendoorn, Ruud de Clercq, vrij.

AMSTERDAM - Tien jaar lang al drijft de bank De Clercq tot wanhoop met een claim van 10 miljoen euro voor de schulden die hij in 2001 mee verkocht aan het Franse recreatiebeursfonds Grévin. Grévin, ook eigenaar van Walibi Holland (Biddinghuizen) en Parc Astérix (Parijs), deed in 2001 een grote aankoop in Nederland. Het telde omgerekend 5 miljoen euro neer voor Hellendoorn én het Dolfinarium in Harderwijk.

Beide waren op dat moment in bezit van De Clercq. Het Dolfinarium liep als een tierelier. De Clercq, ook ex-directeur van De Efteling, wist het bezoekersaantal sinds zijn aantreden op te stuwen van 300 duizend naar 1,2 miljoen per jaar.

Avonturenpark Hellendoorn was echter een zorgenkind. Het aankoopbedrag kon voor Grévin zo laag zijn, omdat Hellendoorn schulden had ter waarde van 10 miljoen euro. Oud-directeur en grootaandeelhouder De Clercq was destijds weliswaar aansprakelijk, maar (zoals normaal bij een overname) Grévin werd met de aankoop van de parken óók eigenaar van de schulden.

Geheim

Huisbank Rabobank Harderwijk, inmiddels Rabobank Randmeren, bedacht een constructie die in een geheime 'master agreement' werd vastgelegd, waardoor Grévin van de schulden zou kunnen afkomen. 'Deze overeenkomst is strikt geheim. Partijen beloven geen kopieën aan derden te verstrekken', aldus het nawoord van het geheime contract tussen de bank en zijn klant.

Voor één gulden droeg Grévin het park daarop in november 2001 over aan Xzara, een beheer- en beleggingsmaatschappij, bestuurd door de Rabobank. Grévin huurde Hellendoorn vervolgens voor een schijntje terug voor 2 procent van de inkomsten.

'Een sterfhuisconstructie', verklaart Hendrik-Jan Bos, advocaat van De Clercq. 'Je haalt het bedrijf leeg, koopt de boedel terug en laat de schulden achter.' Bij de veiling voor de doorstart kocht Grévin het park inderdaad voor een appel en een ei terug. Een verhuurd park is immers voor andere kopers uiterst onaantrekkelijk. 'De verhuur was een slot op de deur', oordelen de rechters achteraf. Ook hadden Rabo en Grévin in het geheime contract afgesproken dat de bank de helft zou bijpassen als Grévin onverhoopt duurder zou uitkomen.

Het resterende schuldbedrag zou de Rabobank wel verhalen op De Clercq, was het idee.

'De bank haalde met Grévin een prestigeuze, beursgenoteerde klant binnen. Die moest worden gepaaid', stelt advocaat Bos. 'Ten koste van De Clercq.'

Dat De Clercq het volhield, tien jaar lang procederen tegen een reus als de Rabobank, noemt de oud-eigenaar zelf een wonder. 'Ze wilden me uitroken', aldus De Clercq, sinds zeven jaar woonachtig in Zuid-Afrika. 'Ze hoopten dat ik het niet zou volhouden.'

De Clercq hield tien jaar lang zijn mond, maar deed maandag in het Financieele Dagblad zijn verhaal. Er is namelijk nog één los eindje: hij had ook nog graag zijn proceskosten terug plus de gemiste inkomsten omdat hij in Nederland niet meer aan de slag kwam, à 5 miljoen euro. De Rabobank wil niet verder gaan dan enkele tonnen. Er loopt inmiddels dus weer een nieuwe procedure, nu van De Clercq tegen de Rabobank.

De Rabobank noemt de zaak 'een oude kwestie'. 'De Rabobank heeft zich ingespannen om park Hellendoorn overeind te houden. We hebben iets niet goed gedaan. Dat kan gebeuren.'

undefined

Meer over