Rabo moet Robeco Europese top binnen loodsen

De Robeco Groep wil met hulp van halfeigenaar Rabobank fors groeien over de landsgrenzen. De vermogensbeheerder hoopt binnen vijf jaar zijn huidige omvang van 200 miljard gulden te verdubbelen....

Robeco schommelt nu rond de veertigste plaats op de Europese ranglijst van vermogensbeheerders, achter een reeks grote pensioenfondsen, banken en verzekeraars. Binnen vijf jaar moeten de Rotterdammers opgerukt zijn naar 'ergens middenin de top-25'.

Volgens Korteweg kan Robeco niet achterblijven bij het financiële fusie- en overnamegeweld. 'We moeten groeien in het huidige geweld van de markten. Als iemand ergens 200 miljoen gulden onder wil brengen krijgt hij honderd brieven. Daarvan krijgt alleen de top-20 aandacht, de rest wordt niet eens gelezen.'

Samen met de Rabobank is Robeco op zoek naar Europese kandidaten om mee samen te werken of over te nemen. Volgens Korteweg zijn er alleen in de VS en Groot-Brittannië gespecialiseerde vermogensbeheerders, die Robeco zou kunnen overnemen. Op het Europese vasteland gaat het om grote banken en verzekeraars, die voor Robeco, ondanks de forse groei in het afgelopen jaar, veel te groot zijn.

Korteweg wil daarom samenwerken met de Rabobank. Die kijkt, na het afketsen van de fusiegesprekken met bankverzekeraar Achmea eind vorig jaar, eveneens intenser naar Europa. Bij een overname of samenwerking met andere partijen zouden de bank- en verzekeringsactiviteiten naar de Rabobank kunnen en het vermogensbeheer naar Robeco.

Bij het aangaan van zo'n samenwerkingsverband is het mogelijk dat de toekomstige partner een belang neemt in Robeco. De Rabobank zal daarom een deel van haar belang af moeten staan. Momenteel is dat 50 procent, maar dat wordt 100.

Volgens Korteweg beleefde Robeco in 1998 'een uitzonderlijk goed jaar'. Mede door de vergrijzing en de beurshausse van de afgelopen jaren stroomt er steeds meer geld naar de beurs. 'We worden steeds rijker.' Door elk jaar nieuwe beleggingsfondsen te introduceren, hoopt Robeco extra geld uit de markt te kunnen halen.

Particulieren legden 5 miljard gulden meer in bij Robeco. Daarvan was de helft afkomstig van Rabo-beleggers. Het beheerde vermogen steeg in 1998 van 114,5 miljard naar 181 miljard gulden. Inmiddels heeft Robeco bijna de grens van 200 miljard gulden bereikt.

Korteweg is positief over de aandelenmarkten, maar denkt dat de gouden jaren op de aandelenmarkt voorbij zijn. Hij waarschuwde dat de euforie door een beperkt aantal fondsen - vooral high tech - gedragen wordt. De Amerikaanse beurs is bovendien overgewaardeerd.

De vooruitzichten voor de langere termijn blijven volgens Korteweg echter goed, met dank aan de lage rente, de euro en de stroom geld vanwege de vergrijzing. 'Met de correctie van het afgelopen najaar hebben we het dieptepunt wel gezien.' 1999 wordt een 'redelijk' beursjaar.

Meer over