Rabo laat kopman Mentsjov gaan

PARIJS Denis Mentsjov kreeg een omhelzing van de ploegleiders, ratelde wat in een microfoon en liet de drukte voor wat die was....

Van onze verslaggevers Mark Misérus en Marije Randewijk

De Rus had zojuist zijn derde plaats veiliggesteld. Hij werd de eerste renner van Rabobank die een dag later, samen met Contador en Schleck, het podium op de Champs-Elysées mocht beklimmen. Mentsjov glom van oor tot oor. De renner had gekregen wat hij wilde, zijn ploeg ook. Alle aandacht was de afgelopen weken uitgegaan naar zijn ploeggenoot Robert Gesink. De Nederlander vocht zich in zijn eerste volledige Ronde van Frankrijk naar een verdienstelijke zesde plaats.

De komende jaren zal Gesink als boegbeeld van het Nederlandse team worden ingezet in de Franse julimaand. Voor Mentsjov is hoogstwaarschijnlijk geen plek meer. Zijn transfer lijkt ophanden en niemand bij de ploeg maakt zich er druk over.

Het is een tekenend einde van een verstandshuwelijk tussen renner en ploeg dat nog zes jaar standhield. Met twee overwinningen in de Vuelta en de eindzege in de Giro van 2009 was hij verreweg de succesvolste Rabo-werknemer van de afgelopen jaren.

Bruyneel, Luttenberger en Leipheimer waren voordien al mislukt als kopman. Boogerd was geen echte klassementsrenner, al werd hij in de Tour de Dopage van 1998 vijfde. En degene die met de gele trui om zijn schouders bijna Parijs haalde, Michael Rasmussen, werd door de ploegleiding uit de Tour gezet. Hij had gelogen tegen de dopinginstanties.

De Deen ontketende er een onderzoek mee dat tot extra controle vanuit de bank op de ploeg leidde. Maar tot betere prestaties leidde het niet. Evenmin kon het voorkomen dat Thomas Dekker, de hoop van het Nederlandse wielrennen, in Rabo-dienst zijn toevlucht nam tot doping. Het paste bij het beeld van de ploeg in de Tour. De laatste jaren werd dat toch al gekenmerkt door uitschieters. Of het ging heel goed bij Rabobank, zoals in 2006, of het eindoordeel was ronduit slecht.

Net op tijd hervond de Rus zich in wat ploegleider Adri van Houwelingen ziet als de beste Tour ooit voor Rabobank. Geen andere ploeg kon na drie weken fietsen zeggen dat het twee man bij de eerste tien had staan. Een beter moment had er niet kunnen worden gekozen. Dit najaar besluit de sponsor of het zijn naam ook na 2012 nog aan de ploeg wil verbinden.

Meer over