Rabo haalt Rasmussen uit Tour

Geletruidrager Michael Rasmussen is woensdag na zijn etappezege op de col d’Aubisque door het management van Rabobank uit de Tour de France gezet.

Van onze verslaggevers Mark Misérus en Marije Randewijk

Volgens een woordvoerder van de ploeg heeft Rasmussen ‘de interne regels’ overtreden. De Deen gaf woensdagavond toe dat hij in juni niet in Mexico trainde, zoals hij eerder verklaarde, maar in Italië. Het was informatie die Davide Cassani, commentator bij de RAI, na de etappe toevertrouwde aan zijn Deense tv-collega’s. Het was de druppel die voor manager Theo de Rooij de emmer deed overlopen.

Onder druk
Rasmussen stond al langer onder druk in deze Tour. Vorige week werd bekend dat hij twee controles van het Deense antidopingbureau ADD heeft gemist en dat hij ook twee waarschuwingen kreeg van de internationale wielerunie (UCI) wegens administratief verzuim. Rasmussen verzaakte in het doorgeven van zijn verblijfplaats.

In juni was hij een maand onvindbaar. Vorige week verklaarde hij dat hij in die periode in Mexico, het vaderland van zijn vrouw, was. Omdat de Deen daar niet over een computer beschikte, kon hij niet doorgeven waar hij verbleef, zei hij toen hij werd geconfronteerd met vragen. Nu blijkt dat hij ook daarover heeft gelogen.

Op de rustdag in Pau trok Rasmussen samen met Theo de Rooij en teamadvocaat Harro Knijff bijna een uur de tijd om de internationale media te overtuigen van zijn gelijk. Het trio slaagde er nauwelijks in. Geloofwaardig klonk de beoogde Tourwinnaar geen moment.

Leugens
De Franse media berichtten woensdagochtend breed over de leugens van Michael Rasmussen.

De Deen won deze Tour twee etappes en droeg sinds vorige week zondag de gele trui. Hij leek sponsor Rabobank eindelijk de gedroomde eindzege in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar te bezorgen.

Uitgejouwd
In de rit van Orthez naar de top van de Aubisque werd Rasmussen door het Franse publiek uitgejouwd. Hij leek er onaangedaan door. Bij de start hielden zes Franse en twee Duitse ploegen een protestactie voor ‘een schone wielersport’. Rasmussen liet zich nergens door van de wijs brengen en toonde zelfs begrip voor de reactie van het publiek.

De Franse politie viel gisteravond laat het hotel binnen van de Rabobankploeg. De kamers van de renners werden ondersteboven gekeerd.

Meer over