Raapolie en verhalen

Plotseling overviel ons het besef dat we van raapolie niets weten. We schreven er gisteren over. Door lezers werd onmiddellijk gereageerd met e-mails naar de krant....

Raapolie, gewonnen uit koolzaad of raapzaad, wordt meestal gemengd met sojaolie en dan als slaolie of frituurolie verkocht. Raapolie zit ook vaak in margarine. Op de verpakking staat dat plantaardige olie is gebruikt. Mengsels van sojaolie en raapolie kunnen telkens verschillen. Dat hangt af van de prijzen op de wereldmarkt.

De goedkopere van het moment wordt het meest gebruikt. Aan consumenten wordt er niets over meegedeeld op het etiket. In Europa lijkt raapolie het dit jaar in mengsels te winnen van soja, ook omdat olieboeren bang zijn te moeten zeggen dat genetisch gemanipuleerde soja verwerkt is.

Er wordt gemompeld dat raap olie dezelfde gunstige eigenschappen heeft als olijfolie. Maar op internet is ook informatie te vinden van het tegendeel. Op het hysterische af. Het is een levensgevaarlijk goedje waarvan mensen en dieren blind worden en kanker krijgen. Volgens de site www.karinya.com/canola.htm is er een verband tussen de gekkekoeienziekte bij schapen en raapzaad in het diervoer. Gesuggereerd wordt dat productieland Canada Amerikaanse autoriteiten omkocht om de olie in de VS goedgekeurd te krijgen voor menselijke consumptie. God heeft raapzaad geschapen om er kruipolie uit te persen, niet voor spijsolie, begrijpen we uit de tekst. Maar voor zover we weten is nog nooit iemand blind geworden van Blue Band. Alleen dik.

Een lezer uit de Achterhoek, 76 jaar oud, vertelt dat raapolie vroeger in zijn streek bij uitstek de olie was voor pannenkoeken. Ze smaakten beter en ze kleurden beter dan pannenkoeken die gebakken zijn in een mengsel van goedkope oliesoorten, slaolie dus. Hij herinnert zich hoe elke week een half litertje raapolie werd ingekocht, speciaal voor de pannenkoeken, die vaak het schrale avondmaal vormden in de arme Achterhoek. De olie werd los verkocht en men liet die vaak in Grolsch-beugelflesjes gieten.

Een lezer met een Scandinavische naam heeft gevaren en verhalen. Ook over raapolie. Een paar jaar terug was er in de Deense haventjes opeens geen houdbare 'gesteriliseerde' melk meer te krijgen. In plaats daarvan stond een 'gezond' surrogaat op de schappen, gemaakt van rapsolje (raapolie). De vloeistof was met een haverextract op smaak gemaakt, maar had een olieachtig smaakje behouden. Melk was het niet: het werd ook geen karnemelk aan boord. Het was wel buitengewoon houdbaar.

Het moet niet te drinken zijn geweest, want hoe kan de schipper anders weten dat het zo lang houdbaar was? Meer later.

Meer over