Raadslieden van drugsbende vinden rechter partijdig

De advocaten van de Utrechtse drugsbende van Bertus K. hebben de aanval geopend op de strafkamer van het Amsterdamse gerechtshof onder leiding van crimefighter mr J....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het wrakingsverzoek van de strafpleiters Boone, Doedens en Leijendekker is een poging kennelijke tweespalt uit te buiten binnen de strafafdeling van het hof. Willems verhoogde vorige week de straf van drugsbaas Charles Zwolsman van vier naar vijf jaar, ondanks het feit dat de politie aanvankelijk een aantal opsporingsmethodes had verzwegen.

Deze benadering staat haaks op het vonnis dat de andere strafkamer van het hof, onder leiding van rechter Rutten-Roos, anderhalve maand geleden velde in de zaak van hasjsmokkelaar Henk R. Rutten-Roos sprak hier een vernietigend oordeel uit over het verzwijgen van opsporingsmethodes. De kamer verklaarde justitie niet ontvankelijk en stelde de driekoppige leiding van de bende meteen op vrije voeten. Henk R. ontsnapte daarmee aan een straf van vijf jaar, zijn twee vennoten aan elk vier jaar.

De advocaten van K. en zijn handlangers vinden dat Willems na de zaak Zwolsman niet meer als onpartijdig kan worden aangemerkt. Hij heeft volgens hen politie en justitie geholpen door achteraf een verslag van de verzwegen opsporingsmethodieken te accepteren. De strafkamer van Rutten-Roos nam dit de politie juist hoogst kwalijk. De beginselen van behoorlijke procesorde worden hiermee geschonden 'met het doel de rechterlijke toetsing van de opsporingsmethodes te frusteren', luidde het vonnis.

Volgens mr J. Boone is de wrakingsactie tegen Willems geen persoonlijke beschadigingactie tegen de hardste vice-president van het Amsterdamse hof. 'Of op die stoel nu Willems zit of de here Jezus zelf, doet er niet toe. Maar zijn kamer heeft in eerdere grote drugszaken ook al, zeg maar, vindingrijk opgetreden, onder het motto ''meneer de politieman, hoe rot uw zaak ook is, ik hang de boef wel op''. Ik zie bij Willems een ernstige veroordelingsbehoefte.'

Of het wrakingsverzoek succes heeft, zal waarschijnlijk eind januari blijken. Dan zullen drie andere rechters van het Amsterdamse hof het verzoek beoordelen om Willems c.s van de zaak te halen. Boone erkent dat rechtbanken doorgaans wrakingspogingen snel van tafel vegen. 'Maar in dit geval acht ik de kans op succes toch hoger dan gemiddeld.'

In de zaak tegen Bertus K. gaat het net als bij Henk R. om gesjoemel van de Utrechtse politie. Het onderzoeksteam onder leiding van de toenmalige hoofdinspecteur T. Lith, die later in de IRT-affaire in de problemen kwam, liet de officier destijds voor de rechtbank verklaren dat alle opsporingsmethoden in de processen-verbaal waren gemeld. Voor het hof in Amsterdam moest justitie begin december bekennen dat de politie had verzwegen dat vier keer was ingebroken in opslagruimten van de bende.

De 39-jarige Bertus K. kreeg van de rechtbank in Utrecht een straf van vier jaar opgelegd. Zijn bende was op het moment dat de top werd gearresteerd bezig met het opbouwen van een horeca-imperium, gefinancierd met de miljoenen die in de hasjsmokkel waren verdiend. Het oprollen van de bende was een van de successen van het omstreden Utrechts-Amsterdamse IRT, dat eind 1993 na forse interne ruzies over al dan niet toelaatbare opsporingsmethodes werd opgeheven.

Meer over